Με πρωθυπουργικό διάγγελμα από την Ιθάκη η έξοδος από τα Μνημόνια – Τι θα πει ο Τσίπρας - OlaDeka

Με πρωθυπουργικό διάγγελμα από την Ιθάκη η έξοδος από τα Μνημόνια – Τι θα πει ο Τσίπρας

Η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από το τελικό, τριετές πρόγραμμα στήριξης, το οποίο είχε συναφθεί τον Αύγουστο του 2015 προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης κρατικού χρέους, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM).

«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να τερματίσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς ακολουθούντα προγράμματα, καθώς, για πρώτη φορά από της αρχές του 2010, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, σε δηλώσεις του.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα διάσωσής της τελειώνει μετά από ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο από τον οποίο όλοι μάθαμε το μάθημά μας», προσθέτει ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του που δημοσιεύτηκε αργότερα.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να απευθυνθεί αύριο, Τρίτη 21 Αυγούστου, με διάγγελμα του από την Ιθάκη στον ελληνικό λαό, με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια.

Διάγγελμα από την Ιθάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάγγελμα του πρωθυπουργού θα είναι χαμηλών τόνων λόγω της τραγωδίας στο Μάτι αλλά και εμβληματικού χαρακτήρα λόγω της συγκυρίας.

Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία, αφού βούληση της κυβέρνησης είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για το τέλος της… οδύσσειας που πέρασε η χώρα, το τέλος της μνημονιακής οκταετίας και την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στο διάγγελμά του να πει ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές και κατά συνέπεια ανακτά την οικονομική της κυριαρχία. Θα αναφερθεί στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και θα περιγράψει τους γενικούς στόχους για την επόμενη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός. Όπως είχε επισημάνει η «Νέα Σελίδα» στις αρχές Ιουλίου, ο πρωθυπουργός είχε ήδη πάρει την απόφαση να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αναμένονται ανακοινώσεις

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται επίσης σήμερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη 1 μμ (ώρα Ελλάδας).

Σε γραπτές δηλώσεις του προς τον Τύπο, την Παρασκευή, ο Γάλλος επίτροπος έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, σημειώνοντας πως «χωρίς την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει», ενώ παράλληλα «όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα είχαν παρασυρθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στην ελληνική άβυσσο».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria