Μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία: Χρεοκόπησε η Turk Telekom - OlaDeka

Μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία: Χρεοκόπησε η Turk Telekom

Χρεοκόπησε η Turk Telekom, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Τουρκία. Αδυνατεί να αποπληρώσει δάνεια ύψους 4,7 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στις οποίες περνά η διοίκηση. Στροφή προς την ΕΕ κάνει ο Ερντογάν. Τι συζήτησε με την Μέρκελ.

Εισπράττει σε τουρκική λίρα, πληρώνει σε συνάλλαγμα και με την πτώση της τουρκικής λίρας, το «λουκέτο» ήταν αναπόφευκτο . Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το πόσο μεγάλο είναι  το πρόβλημα για την τουρκική οικονομία. Έντονη είναι η ανησυχία ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες . Ο Ερντογάν ο οποίος δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Τραμπ, κάνει τώρα το μεγάλο άνοιγμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Νέα «κατρακύλα» για την τουρκική λίρα – Νέα υποχώρηση

Πρόκειται για μια εταιρεία κολοσσό με μεγάλη ιστορία, Την διοίκησή της ανέλαβαν οι τουρκικές τράπεζες, καθώς η Turk Telekom δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις τράπεζες. Μιλάμε για ποσό της τάξης των 4,7 δισ. δολαρίων.

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%. Μόνο σήμερα, Πέμπτη 30.08.2018, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5% Έτσι, η Turk Telekom δυσκολεύεται να αποπληρώσει τα δάνειά της και πλέον η εξεύρεση λύσης περνά στα χέρια των τραπεζών.

Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος τόνισε ακόμη πως η τουρκική εταιρεία χρεοκόπησε διότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες και πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.

Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς πως με την… κατρακύλα που διαγράφει το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, οι υποχρεώσεις της εταιρείας κατέληξαν να είναι ένα αδιέξοδο.

 Ο Ερντογάν κάνει στροφή προς την ΕΕ 

Κι ενώ η κόντρα μεταξύ Τουρκία και ΗΠΑ συνεχίζεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει συμμάχους προς την ΕΕ.

Στους στενούς συνεργάτες του δήλωσε: «Η Μέρκελ με κάλεσε η ίδια άμεσα και έδειξε έμπρακτα την στήριξή της. Μου είπε αν θέλετε να σας στείλω τώρα τον υπουργό μου.

Και συνέχισε: «Οι πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών χωρών έκαναν δηλώσεις υπέρ μας και άλλοι έστειλαν ειδικούς συμβούλους τους. Η στήριξή τους αυτή ήταν σημαντική κι εμείς θα κάνουμε όσα είναι απαραίτητα για να συνεχιστεί αυτή η σχέση».

Ποια είναι η Turk Telekom

Η εταιρεία είναι ένας «γίγαντας» της τουρκικής οικονομίας και πρόκειται για την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της γείτονος χώρας. Διαχωρίστηκε από την PTT, σαν να λέμε τα «ΕΛΤΑ» της Τουρκίας το 1995, ενώ τον Νοέμβριο του 2005 ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στην κατοχή της Oger Telecom.

Παρέχει ένα ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών τόσο σε επίπεδο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όσο και σε επίπεδο internet. Για να γίνει αντιληπτό το για τι μέγεθος μιλάμε, αρκεί να σημειωθεί το εξής:

Ο όμιλος της Turk Telekom είχε 16.8 εκατομμύρια πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 12.1 εκατομμύρια πελάτες σε κινητή τηλεφωνία και περίπου 6 εκατομμύρια συνδέσεις internet το 2009.

Το δίκτυο επικοινωνιών της καλύπτει φυσικά ολόκληρη την Τουρκία, ενώ στον έλεγχό της βρίσκονται πολλές ακόμη εταιρείες. Μια εξ αυτών η Avea, η οποία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους internet στην γείτονα. Η Turk Telekom έχει το 81% των μετοχών της.

Στην κατοχή της επίσης βρίσκεται και η Albtelecom, η αντίστοιχη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας. Συνολικά, το 55% της Turk Telekom ανήκει -όπως προαναφέραμε- στην ιδιωτική Oger Telekomünikasyon A.Ş, το 30% είναι ακόμη στα χέρια του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ το υπόλοιπο 15% των μετοχών είχε δοθεί στο δημόσιο.

Τέλος, στην κατοχή της η Turk Telekom έχει επίσης μετοχές του σταδίου Türk Telekom Arena, την έδρα δηλαδή της τουρκικής Γαλατασαράι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria