Κατακρημνίζεται η λίρα - Φόβοι για ντόμινο στις αγορές - OlaDeka

Κατακρημνίζεται η λίρα – Φόβοι για ντόμινο στις αγορές

Κλιμακώνονται ώρα με την ώρα οι φόβοι για μετάδοση της τουρκικής κρίσης, με τις αγορές να παρατηρούν ανήσυχες.

Η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, καλά… κρατεί, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι φόβοι για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς σε νομίσματα και αγορές, υπό το βάρος των ανησυχιών διάχυσης των τουρκικών προβλημάτων και πέραν των τουρκικών συνόρων.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατακρημνίζεται, υποχωρώντας σήμερα Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό. Παρά το γεγονός πως αυτή την ώρα οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχουν μετριαστεί (5,5%), νωρίτερα η λίρα έφτασε να χάνει πάνω από 14,5%. Να σημειωθεί εδώ πως από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα μετρά απώλειες σχεδόν 35% έναντι του δολαρίου κι αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του το 2017.

Στο χείλος του γκρεμού η τουρκική οικονομία

Πρόσφατα, η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια, προκειμένου να στηρίξει τη λίρα σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο, προτού ο επανεκλεγείς Ρετζέπ Ερντογάν αναλάβει νέες διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της τράπεζας.

Ο διορισμός του γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον περασμένο μήνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε μεγαλύτερες ανησυχίες στις αγορές.

«Η κατάσταση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα – νομίζω ότι θα αναγκαστούν να παρέμβουν», δηλώνει ο Κριστιάν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση χρειάζεται να είναι «δραστική».

Να σημειωθεί ότι εντός της ημέρας ο Αλμπαϊράκ αναμένει να ανακοινώσει το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία.

Η τουρκική κρίση ρίχνει ευρωαγορές και ευρώ

Το ενιαίο νόμισμα, αλλά και οι ευρωπαϊκές αγορές, κινούνται πτωτικά, ακολουθώντας την υποχώρηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, στη σκιά των ανησυχιών πως τα τουρκικά προβλήματα δεν θα αφήσουν ακλόνητη και ανεπηρέαστη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τις ανησυχίες αυτές ενέτεινε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αποκαλύπτει την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την υπερβολική έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στα τουρκικά assets.

«Το δημοσίευμα των Financial Times προκάλεσε αναστάτωση, οδηγώντας σε πτώση το ευρώ», σχολιάζει ο Rodrigo Catril, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank.

Το πρωί της Παρασκευής το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,50% στα 1,1468 δολάρια.

Τα τουρκικά σύννεφα φτάνουν μέχρι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7% στις 387,30 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κινείται σε τροχιά κερδών της τάξης του 0,5%.

Στη Γερμανία ο δείκτης DAX χάνει 1,56%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 μετρά απώλειες 1%. Μικρότερη πτώση καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100, υποχωρώντας κατά 0,5%. Απώλειες πάνω από 1% καταγράφουν οι δείκτες σε Ισπανία και Ιταλία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria