ΠΡΕΣΠΕΙΑ 2018 - Γεμάτη συμβολισμούς η βραδιά στον Άγιο Αχίλλειο με Νταλάρα και Κιμούλη επί σκηνής και εκατοντάδες αναμμένα κεριά - OlaDeka

ΠΡΕΣΠΕΙΑ 2018 – Γεμάτη συμβολισμούς η βραδιά στον Άγιο Αχίλλειο με Νταλάρα και Κιμούλη επί σκηνής και εκατοντάδες αναμμένα κεριά

Δηλώσεις Παππά, Σπίρτζη, Γεννηματά, Κουτσούμπα και Λιάνη

Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο και το συνθέτη Μϊκη Θεοδωράκη ήταν η χθεσινή στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών, όπου στο χώρο μπροστά από τη Βασιλική ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε τη «Ρωμιοσύνη», τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», αλλά και τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ενώ ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης απήγγειλε με μοναδικό τρόπο.

Οι θεατές μάλιστα κρατώντας αναμμένα κεριά και τηρώντας σιγή ενός λεπτού, τίμησαν τη μνήμη όσων χάθηκαν στον Εμφύλιο, αλλά και στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική.

Στην συναυλία συμμετείχε και η μικτή χορωδία του «Αμύντα» Αμυνταίου υπό τη διεύθυνση της Ξένιας Τσαβκοπούλου, ενώ η Μπάντα των Αδερφών Βαλκάνη έγραψε μουσικά τον επίλογο.

Από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών τιμήθηκε, σε μια συμβολική κίνηση, η μνήμη των Γρηγόρη Λαμπράκη, Ίωνα Δραγούμη και Σπύρου Μουστακλή με την επίδοση αναμνηστικών σε μέλη των οικογενειών τους.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών» Γιώργος Λιάνης.

20180824_182953

20180824_183259

20180824_221935

20180824_222106

20180824_222804

20180824_222848

20180824_222947

20180824_223037

20180824_223046

20180824_223050

20180824_223957

20180824_224846

AGIOS-AXILEIOS

AGIOS-AXILEIOS1

AGIOS-AXILEIOS3

 

PAPPAS

SPIRTZIS

FOFI-GENIMATA

 

koutsoumpas-prespeia

LIANIS

 

PRESPES

PRESPES1

PRESPES2

PRESPES3

PRESPES4

PRESPES5

PRESPES6

PRESPES7

PRESPES10

Προσερχόμενοι στο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, για την κεντρική εκδήλωση των «Πρεσπών», οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και και ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών» Γιώργος Λιάνης, παραχώρησαν δηλώσεις.

Παππάς: Οι Πρέσπες σύμβολο συνάντησης δύο λαών

Την ικανοποίησή του για την παρουσία του στις Πρέσπες και το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου, αλλά και την χαρά του για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, εξέφρασε προσερχόμενος στον χώρο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε στα Πρέσπεια σε μια εκδήλωση, που επάξια έχει κατακτήσει θέση ξεχωριστή στα ελληνικά δρώμενα, σ’ ένα τόπο που γίνεται σύμβολο συνάντησης δύο λαών, οι οποίοι αποφασίζουν να βαδίζουν το δρόμο του κοινού μέλλοντος της ειρήνης και της ανάπτυξης» τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Υπογράμμισε επίσης «ότι είμαστε εδώ για να τιμήσουμε γεγονότα πολύ δύσκολων στιγμών του παρελθόντος μας, και έχουμε γεμάτη την φαρέτρα μας από ιστορικά συμπεράσματα, τα οποία θα ‘ναι ο ισχυρός μας οπλισμός καθώς βγαίνουμε από την κρίση».

Ο κ. Παππάς κατέληξε, λέγοντας ότι «τα ιστορικά συμπεράσματα που έχουμε αποκομίσει, δεν θα επιτρέψουν στο σπόρο της μισαλλοδοξίας, στο σπόρο του διχασμού, στο σπόρο του φασισμού, να καρπίσει για ακόμη μια φορά, και να ρίξει την ανθρωπότητα στις πιο σκοτεινές στιγμές».

Σπίρτζης: Οι φετινές εκδηλώσεις στις Πρέσπες έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό

«Οι φετινές εκδηλώσεις των Πρεσπών έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και χαρακτήρα. Είναι η χρονιά που αλλάζει σελίδα η χώρα μας αλλά και τα Βαλκάνια», σημείωσε από τον Αγ. Αχίλλειο Πρεσπών ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Ακόμη ο υπουργός υπογράμμισε ότι «στη φετινή χρονιά θα κτιστεί η ειρήνη και συνεργασία όλων των βαλκανικών λαών, έξω από ανούσιες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες που τα προηγούμενα χρόνια μας πήγαν πίσω». Ανέφερε ότι η φετινή χρόνια «είναι ξεχωριστή για την χώρα μας που είναι ήδη έξω από τα μνημόνια και η οποία προχωρά σε μια άλλη εποχή».

Τέλος ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις των Πρεσπών αποτελούν ένα γεγονός που έχει κατοχυρωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας χάρη στην προσπάθεια και την αντοχή των ανθρώπων που τις διοργανώνουν.

Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γυρίζουν το πίσω ρολόι της Ιστορίας σε μια διχαστική αντιπαράθεση

Για το κεκτημένο της εθνικής συμφιλίωσης που, όπως ανέφερε, κινδυνεύει από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, μίλησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, από τις Πρέσπες, όπου γίνονται εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου.

«Η παράταξή μας έκλεισε τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης, αλλά αυτή την περίοδο δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γυρίζουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας σε μια διχαστική και πολωτική αντιπαράθεση», ανέφερε η κα Γεννηματά από το βήμα της εκδήλωσης.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, υπενθύμισε την προσήλωση του κινήματός της στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης και ενότητας του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η ευθύνη για το μέλλον είναι κοινή.

«Χρειαζόμαστε εθνική αφύπνιση, εθνική αυτοπεποίθηση, χρειαζόμαστε αξιοπρέπεια για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δ. Κουτσούμπας: Ο ταξικός πόλεμος δε σταματά όσο υπάρχει αδικία, εκμετάλλευση και καταπίεση

Δύσκολες χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη χώρα ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «ο λαός μας όμως έχει αντοχές και κυρίως έχει τη δύναμη να αντιπαλέψει και να αντεπιτεθεί απέναντι στο νέο κύμα καλλιέργειας αυταπατών και στο νέο κλίμα νέων εξαπατήσεων, που δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια».

Προσερχόμενος στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2018» που φέτος είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως «είναι μεγάλη χαρά, μεγάλη συγκίνηση, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στις Πρέσπες».

Τέλος, ερωτηθής για τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη λήξη του εμφυλίου πολέμου, και αν πραγματικά έληξε ο εμφύλιος, ο γ.γ. του ΚΚΕ, σημείωσε πως «η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, την οποία αγκάλιασε ο λαός εδώ της περιοχής των Πρεσπών, ευρύτερα όλης της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας μας, ήταν μια κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην πατρίδα μας, τον προηγούμενο αιώνα. Και βέβαια ξέρετε ότι κάθε εμφύλιος είναι και ταξικός πόλεμος. Ο ταξικός πόλεμος δε σταματά και δεν πρόκειται να σταματήσει όσο πάνω σε αυτή τη γη, σε αυτό τον πλανήτη, υπάρχει αδικία, εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο».

Με πληροφορίες από http://neaflorina.gr/

VIDEO – PHOTOS oladeka.com

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria