Αποχαιρετάει την εκπαίδευση η Στέλλα Τέγου - OlaDeka

Αποχαιρετάει την εκπαίδευση η Στέλλα Τέγου

…όταν 37 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας…συναντούν τα 61 χρόνια σου, ακολουθεί μία…

Αποχαιρετιστήρια / ευχαριστήρια επιστολή

Ολοκληρώνοντας  μία πορεία 37 χρόνων στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αυτού εδώ του τόπου, και έχοντας με την παραίτηση/συνταξιοδότησή μου οριοθετηθεί (31.08.2018) η αποχώρησή  μου, αισθάνομαι  την ανάγκη να αποχαιρετήσω τις και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων Δ.Δ.Ε. Καστοριάς, τους συνεργάτες μου, όλα τα στελέχη της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, τα συνδικαλιστικά στελέχη, σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές γονείς και κηδεμόνες, τοπική κοινωνία, φορείς και φυσικά πρόσωπα, με τους οποίους συμπορευτήκαμε  στα δύσκολα και στα εύκολα αυτά τα 37 χρόνια  και να εκφράσω σε όλους τις, από καρδιάς, ευχαριστίες μου.

Από καρδιάς ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Επίσης ,ευχαριστίες  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού για τη συνδρομή της στα εκπαιδευτικά θέματα αρμοδιότητάς της καθώς  και στα  ΜΜΕ του τόπου τα οποία  με την ανάδειξη των εκπαιδευτικών θεμάτων συνέβαλαν στην ενίσχυση  της επικοινωνίας της ΔΔΕ Καστοριάς και της εκπαιδευτικής  μας κοινότητας με την τοπική κοινωνία.

Στη διάρκεια της 37ετούς  εκπαιδευτικής μου πορείας, ως εκπαιδευτικού της τάξης και στελέχους της εκπαίδευσης, προσπάθησα να συμβάλω κι εγώ από τις θέσεις που υπηρέτησα (καθηγήτρια τάξης, Διευθύντρια Εσπερινού ΓΕ.Λ. Καστοριάς, Διευθύντρια Δ.Δ.Ε. Καστοριάς, Πρόεδρος ΠΥΣΔΕ Καστοριάς, Τακτικό Μέλος ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Μακεδονίας και Αναπληρωματικό Μέλος (με ενεργό συμμετοχή)  ΚΥΣΔΕ) στην πρόοδο και στη βελτίωση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού,  με στόχο την καλύτερη παιδεία και μόρφωση για τους νέους μας, με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Μεταξύ των εκπαιδευτικών επιτευγμάτων στον τόπο μας και που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας – επιτρέψτε μου – να αναφερθώ στην ίδρυση και λειτουργία του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Καστοριάς, στην ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Εδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Καστοριάς και ακόμη στην ίδρυση και λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου (Σχολείου) Καστοριάς, εκπαιδευτικά επιτεύγματα που προσδίδουν στην ακριτική περιοχή μας συγκριτικό εκπαιδευτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών.

Σημαντικό κεφάλαιο σε αυτήν την προσπάθεια αποτέλεσαν οι συνεργάτες μου  σε επίπεδο Διοίκησης και σε επίπεδο Εκπαίδευσης. Γνώρισα και συμπορεύτηκα με σπουδαίους, ικανούς και αφοσιωμένους συναδέλφους και εργαζόμενους. Μοιράστηκα μαζί τους τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, το όραμα, τις προκλήσεις της δημιουργίας και το στόχο να χτίσουμε μαζί μια δυναμική, καινοτόμο, ποιοτική εκπαίδευση και εκπαιδευτική διοίκηση, με σεβασμό στον εκπαιδευτικό, στο γονέα, στο μαθητή και στη μαθήτρια, με αξιοκρατία, συλλογικότητα, αποτελεσματικότητα και εντιμότητα.

Στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς εφαρμόσαμε μικτή μέθοδο διοίκησης με συνδυασμό των μοντέλων ΄΄Διοίκηση μέσω στόχων΄΄  και ΄΄Διοίκηση μέσω Αξιών΄΄, με κυρίαρχο τον αξιακό ορθολογισμό. Η συνεχής επιδίωξη και προσπάθεια της Υπηρεσίας αποσκοπούσε στη μετάβαση από τη γραφειοκρατία στην ποιότητα και στην τελική διαμόρφωση ενός μανθάνοντος οργανισμού, μέσα από την πράξη και εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου, με εργαλεία τις συνεργατικές δεξιότητες/ικανότητες, το σεβασμό, τη διαφάνεια  και τον ανθρωποκεντρισμό.

Η εκπαιδευτική διοίκηση που ασκήθηκε επί των ημερών της 8ετούς θητείας μου , αντιστοιχεί χρονικά στα σκληρότερα χρόνια της κρίσης, περίοδο κατά την οποία ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί  προσπαθήσαμε περισσότερο. Μια εποχή που τίποτα δεν ήταν εύκολο και γενναιόδωρο. Η ΔΔΕ Καστοριάς συνέχισε δυναμικά και αναπτυξιακά το παιδαγωγικό και διοικητικό  της έργο,  χωρίς διακρίσεις, με περιορισμένα μέσα, αλλά με πείσμα. Είχα το προνόμιο να ηγηθώ ικανών, δημιουργικών, έντιμων, αξιόπιστων και αφοσιωμένων ανθρώπων και να συνδιαμορφώσουμε μια ενιαία αντίληψη-φιλοσοφία για το πώς δομείται συλλογικά μια αξιοκρατική θεώρηση για την εργασία, την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση, και τους ευχαριστώ από καρδιάς για την ΄΄πολλή΄΄ και την  ΄΄καλή΄΄  δουλειά τους.

Είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο ούτε ασφαλές να αποτιμηθεί αυτή η εκπαιδευτική προσφορά, σήμερα, με την αποχώρησή μου από την εκπαίδευση. Απαιτείται μια χρονική απόσταση για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα που θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού συγκείμενου της οικονομικής και κοινωνικής  κρίσης και  τίθενται ,τελικά, στην κρίση σας .

Τέλος,

Εύχομαι Πρόοδο και Προκοπή στον τόπο μας!

Υγεία, δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας!

Κοιτάζοντας κατάματα όλους σας , έναν προς έναν, μαθητές, γονείς/κηδεμόνες, συναδέλφους/συνεργάτες, μέλη και φορείς της τοπικής κοινωνίας μας ,

Σάς ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και στήριξή σας και

Σάς ζητώ συγγνώμη για ό,τι δεν κατάφερα και ήταν στις προσδοκίες Σας!

Με τιμή

Στέλλα Κ. Τέγου Στεργιοπούλου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria