Πυρκαγιές Αττική: Στους 83 ανέρχονται οι νεκροί – Αγώνας για την εύρεση αγνοουμένων - OlaDeka

Πυρκαγιές Αττική: Στους 83 ανέρχονται οι νεκροί – Αγώνας για την εύρεση αγνοουμένων

Τρεις μέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική οι πληγέντες και οι αρχές συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών και των νεκρών καθώς και την ακατάπαυστη μάχη με τις φλόγες. Έως τώρα έχουμε 83 ανθρώπους νεκρούς, με 187 άτομα να νοσηλεύονται τραυματισμένα και δεκάδες να αγνοούνται σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλας Μαλλίρη, το βράδυ της Τετάρτης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου, «παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων».

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν ταυτοποιηθεί 30 σωροί. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν μέσα στους νεκρούς υπάρχουν και αγνοούμενοι.

Στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται κρίσιμη. Στο Παίδων νοσηλεύονται ακόμα τέσσερα παιδιά.

Σημειώνεται, ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται, από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα πλέον, όπως επισήμανε η κ.Μαλλίρη, καθώς έχουν ανακοπεί τα μέτωπα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχείρησαν συνολικά εκ περιτροπής 14 ελικόπτερ και 11 αεροσκάφη.

Σχετικά με τις πυρκαγιές στις περιοχές Μόντε Σμίθ της Ρόδου και Κοίλα Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Προβλήματα με τα drones

Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πετούσαν drones πάνω από το Μάτι, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:«Διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή εκτέλεσης επιχειρήσεων πυρόσβεσης, στην περιοχή Μάτι, πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), προκειμένου να προβάλλουν τα επίμαχα σημεία των περιοχών αυτών. Τονίζεται, ότι κάθε πτήση τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων εναερίων μέσων στην ευρύτερη περιοχή εκτέλεσης επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελεί σοβαρή παράβαση και δημιουργεί κινδύνους ασφάλειας πτήσεων. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται αυστηρά η πτήση των συγκεκριμένων μέσων, σε ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της περιοχής. Παραβίαση του υφιστάμενου πλαισίου επισύρει ιδιαίτερα αυστηρές ποινικές και διοικητικές ποινές. Εξαιρούνται οι πτήσεις που έχουν την προβλεπόμενη άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την έγκριση του Πυροσβεστικού Σώματος», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου.

Δέσμη μέτρων για τους πυρόπληκτους

«Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών» αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που σχεδιάστηκαν έπειτα από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών.

Την νεκροψία νεκροτομή διενεργεί η ιατροδικαστική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η ιατροδικαστικη υπηρεσία του υπ. Δικαιοσύνης, ώστε να προκύψουν τα αίτια θανάτου των θυμάτων και να ληφθεί DNA για τις ταυτοποιήσεις.

Η διαδικασία

Oι ταυτοποιήσεις γίνονται από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ, ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση και έχει το δυσάρεστο έργο ενημέρωσης των οικογενειών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Ιατροδικαστής: «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση -Είναι μαζική καταστροφή»

Ο προϊστάμενος ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιέγραψε την κατάσταση με τις δεκάδες σορούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή» είπε μεταξύ άλλων αρχικά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria