ΠΓΔΜ: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα - OlaDeka

ΠΓΔΜ: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα

Χωρίς αποτέλεσμα σχετικά με τη διατύπωση του ερωτήματος που θα τεθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών έληξε πριν από λίγο πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ Μακεδονίας Zoran Zaev κατηγόρησε τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski για την αποτυχία της σύσκεψης, σημειώνοντας ότι η στάση του τελευταίου ήταν άκρως αρνητική.

Ο Zoran Zaev ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE έριξε στο τραπέζι θέμα χορήγησης αμνηστίας σε στελέχη και στην πρώην ηγεσία του κόμματος αυτού, που κατηγορούνται από τη δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ Μακεδονίας υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει να κρατήσει τη χώρα σε καθεστώς ομηρείας, κάτι που ο ίδιος και η κυβέρνησή του, όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται να επιτρέψει.

Ο Zoran Zaev διαβεβαίωσε ότι παρά τα εμπόδια που ορθώνει η αντιπολίτευση σχετικά με το δημοψήφισμα, αυτό θα διεξαχθεί βάσει του προγραμματισμού που υπάρχει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα  θα έχει αίσια έκβαση και πως η συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα εγκριθεί σε αυτό.

Από την μεριά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς του πρωθυπουργού της πΓΔ Μακεδονίας και επανέλαβε ότι η θέση του κόμματός του όσον αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι πως αυτό πρέπει να αφορά την έγκριση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών και μόνο και δεν πρέπει να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, όπως προτείνει η κυβέρνηση του Zoran Zaev.

Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της πΓΔ Μακεδονίας, κατηγόρησε και αυτός από την μεριά του την αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE ως υπεύθυνη για την αποτυχία και της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Hristijan Mickoski θέτει το κομματικό συμφέρον υπεράνω των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Για την ώρα θεωρείται άγνωστο αν τις επόμενες ημέρες υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της χώρας για το θέμα του δημοψηφίσματος ή αν ο Zoran Zaev, ο οποίος έχει και τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων της χώρας για το θέμα αυτό, αψηφήσει τελικά τις αντιδράσεις  της αντιπολίτευσης και κινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, κάτι που θεωρείται και το πιθανότερο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria