«Παράθυρο» Μαξίμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές - OlaDeka

«Παράθυρο» Μαξίμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό «παράθυρο» για κύρωσή της από 180 βουλευτές, στον απόηχο της τοποθέτησης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους.  Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή».

Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.

«Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με ένα μήνυμα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κλιμάκωσε την αντίδρασή του στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την έγκριση του λαού». Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει πως «το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών» και τη Φώφη Γεννηματά να διερωτάται αν «υπάρχει κυβέρνηση». Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας τα περί κύρωσης της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία, ξεκαθάρισε πως «η συμφωνία δεν παραχωρεί την εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι».

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Πάνος Καμμένος τόνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ πως «ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές», κάνοντας λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως θα μπλοκάρει την κακή, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria