Κατά 94% έτοιμος ο ΤΑΡ! - OlaDeka

Κατά 94% έτοιμος ο ΤΑΡ!

Το 94% των σωλήνων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline – ΤΑΡ από το ύψος των ελληνοτουρκικών συνόρων μέχρι την Αλβανία έχουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το έργο, συγκολληθεί.

Οι εργασίες στα 726 χλμ. από τα συνολικά 765 χλμ. έχουν ολοκληρωθεί, ενώ «όλες οι συγκολλήσεις – όπως επισημαίνεται στην εν λόγω ανακοίνωση, υπόκεινται σε αυτόματες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι πληρούνται τα εθνικά και διεθνή πρότυπα».

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ ξεκινά από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και μέσω της Αλβανίας και υπό την Αδριατική Θάλασσα καταλήγει στην Ιταλία, συνιστώντας με τους αγωγούς South Caucasus Pipeline – SCP και Τrans Anatolian Pipeline -TANAP τον λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο».

Την κοινοπραξία του έργου συνιστούν η βρετανική BP, η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, Socar, η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas και η ελβετική Axpo.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται ωστόσο όσον αφορά στην ολοκλήρωση του έργου στην Ελλάδα, καθώς η κοινοπραξία που ελέγχει τον αγωγό TAP επιμένει η χάραξη να συμπεριλάβει τα Τενάγη των Φιλίππων, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε πολύωρη ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Καβάλας, με την συμμετοχή στελεχών της κοινοπραξίας, οι οποίοι προέκριναν ως καλύτερη λύση οι εργασίες να γίνουν υπό την επίβλεψη τόσο του Δήμου Καβάλας, όσο και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών, ούτως ώστε να καμφθεί κάθε επιφύλαξη.

«Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η νομιμότητα» σημείωσε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή αναγνωρίζει πως η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ είναι υψίστης εθνικής σημασίας.

Αναμένεται άμεσα, στο μεταξύ, η υλοποίηση εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, της ενυπόγραφης δέσμευσης του και η έναρξη των εργασιών που αφορούν στην ύδρευση και άρδευση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων…. / IBNA

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria