Η Ιταλία «ψηφίζει» τελικά… ΤΑΡ - OlaDeka

Η Ιταλία «ψηφίζει» τελικά… ΤΑΡ

Δια στόματος του προέδρου της Ιταλίας, Sergio Mattarella, η Ρώμη επιβεβαίωσε την δέσμευση της για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, παρουσία του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, στο Μπακού.

«Ο Νότιος Διάδρομος και το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ευρώπη» δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

«Εκτός από την άριστη συνεργασία μας – πρόσθεσε- στον τομέα της ενέργειας, αναζητήσαμε ευκαιρίες συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Μιλήσαμε για την δραστηριότητα των ιταλικών εταιρειών στο Αζερμπαϊτζάν. Εκτιμούμε τόσο τις προσπάθειες της Ιταλίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν για την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και επιβεβαιώνουμε ότι και οι δύο πλευρές θα εργαστούν για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από την κατάθεση αντίθετων απόψεων από την πλευρά ορισμένων μελών της νέας ιταλικής κυβέρνησης ως προς την σκοπιμότητα της χάραξης του αγωγού ΤΑΡ, όπως εκείνη του υπουργού Περιβάλλοντος, Sergio Costa, ο οποίος είχε δηλώσει προ ενός μηνός ότι «δεδομένης της ενεργειακής μας πολιτικής και των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς που υποχωρούν, το έργο αυτό σήμερα μπορεί να είναι άσκοπο»…

Τα – δυσβάσταχτα- πρόστιμα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η Ιταλία στην περίπτωση αποχώρησης της από το έργο φαίνεται πως μάλλον έχουν κάμψει τις αντιστάσεις των στελεχών του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό ΤΑΡ φαίνεται στο μεταξύ πως εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της χερσαίας διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός ΤΑΡ στην Ιταλία σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με την τοπική κοινωνία, η οποία εναντιώνεται στην κατασκευή του, προβάλλοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο και την βλάβη που θα υποστεί η παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή.

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στηn Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της ΝA Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας….

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria