Δημήτρης Παπουλίδης: «Ανεκπλήρωτος έρωτας τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν - Η Καστοριά έχει ακόμη προοπτικές» - OlaDeka

Δημήτρης Παπουλίδης: «Ανεκπλήρωτος έρωτας τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν – Η Καστοριά έχει ακόμη προοπτικές»

Ο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, Δημήτρης Παπουλίδης, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην δημοσιογράφο Ελένη Μελά

«Όπως και στη ζωή οι έρωτες που κρατούν αιώνια, είναι οι ανεκπλήρωτοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα, για μένα τουλάχιστον, αυτά που αγάπησα περισσότερο είναι αυτά που δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω».

Με την φράση αυτή ο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, Δημήτρης Παπουλίδης, μέσα από μια κατάθεση ψυχής, ξεδίπλωσε το κουβάρι των αναμνήσεων του, από τα χρόνια που κρατούσε γερά το τιμόνι του Δήμου Καστοριάς. Ο ίδιος αν και απουσιάζει πάνω από δέκα χρόνια από τα κοινά, κουβαλάει ακόμα την «ταμπέλα» του Δημάρχου των έργων και όχι των λόγων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι κάποτε η Καστοριά τον επέλεξε για Δήμαρχο τρεις συνεχόμενες τετραετίες.

Τι μπορεί όμως να απασχολεί σήμερα έναν πρώην Δήμαρχο, ο οποίος εξακολουθεί να ζει στην πόλη του και να νοιάζεται γι’ αυτήν;

«Η γενικότερη οικονομική κατάπτωση, δυστυχώς δεν έχει αφήσει κανέναν απ’ έξω» υποστήριξε ο κ. Παπουλίδης και συμπλήρωσε: «Η πόλη μας, αν και θα μπορούσε να κρατήσει κάποια δεδομένα που θα τη στήριζαν αυτές τις δύσκολες στιγμές, δυστυχώς δεν το πέτυχε. Δεν πέτυχε να δώσει την προβολή που έπρεπε και τις υποδομές που της αξίζουν για να κρατήσει την οικονομία ψηλά».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, στο κομμάτι του τουρισμού, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι: «Απαιτείται περισσότερη προβολή, υποδομές, αλλά και κοινή αντίληψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να γίνεται πάντα το καλύτερο για τον επισκέπτη». Ο ίδιος τόνισε ότι: «Ήταν εξαιρετικά λυπηρό και το ζήτημα με το σιντριβάνι, το οποίο εδώ και χρόνια δεν λειτουργούσε. Ειδικά στην Καστοριά που θα έπρεπε στην είσοδο της πόλης, να έχει περισσότερα σιντριβάνια ως πόλη του νερού, αλλά και γιατί βρίσκεται στην καρδιά της λίμνης».

Παραμένοντας στο θέμα του τουρισμού ο Δημήτρης Παπουλίδης, εμφανίστηκε θετικός και ως προς το να υποστηριχθούν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές, αναφέροντας: «Το τουριστικό προϊόν πρέπει να επεκταθεί» και ενημέρωσε ότι: «Παλαιότερα ολοκληρώθηκε το έργο του Λιμναίου Οικισμού και του Απολιθωμένου Δάσους. Σήμερα γι’ αυτά δεν υπάρχει καμία κινητικότητα ή περαιτέρω προβολή. Ακόμη και τα Ιαματικά Λουτρά που θα μπορούσαμε να έχουμε, θα ήταν ικανά να συναγωνιστούν ακόμη κι αυτά της Αριδαίας. Ο τουρισμός θα πρέπει πάντα να δίνει περιεχόμενο για περισσότερες μέρες διαμονής των επισκεπτών στην πόλη μας».

Από την άλλη πλευρά δεν θα ήταν δυνατό να μην αναφερθεί ο ίδιος και στον βασικότερο λόγο που επικαλούνται σήμερα οι τοπικοί φορείς, για την απουσία έργων και δεν είναι άλλος από τον οικονομικό. Δικαιολογία ή πραγματικότητα;

Ο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, μας απάντησε: «Η αντίληψη ότι χρήματα δεν υπάρχουν είναι λανθασμένη, καθώς τρέχουν σημαντικά και μεγάλα προγράμματα. Αυτά όμως θα πρέπει κανείς να τα αναζητήσει. Σε κανέναν δεν δόθηκαν χρήματα, έτσι απλά, αν δεν υπήρχε η διαβεβαίωση ότι θα αξιοποιηθούν. Ακόμα και επί των ημερών μας, οι δυσκολίες ήταν πολλές. Έπρεπε να απαιτήσεις χρηματοδοτήσεις και να κάνεις σωστή διαχείριση για να έχεις στην πράξη αποτέλεσμα και σε βάθος χρόνου».

Ο κ. Παπουλίδης δεν ξεχνά του δρόμους, τα πάρκα, τους κοινόχρηστους χώρους, τα έργα στον παραλίμνιο, στα αξιοθέατα, αλλά και την φωταγώγηση ολόκληρης της πόλης, που αποτελούν μόνο μερικά από αυτά που ολοκλήρωσε κατά την διάρκεια της θητείας του. Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη είναι τελείως διαφορετική. Η ομορφιά ξεθώριασε στα παραμελημένα σοκάκια, που τα πνίγουν τα χόρτα, οι δρόμοι ερήμωσαν από την απουσία του κόσμου, τα περισσότερα μαγαζιά έκλεισαν και το πράσινο εξαφανίζεται δίπλα σε μια λίμνη που περιμένει εδώ και χρόνια τον σωτήριο φορέα διαχείρισης της.

Άραγε θα υπάρχουν νέοι σε λίγα χρόνια που θα θέλουν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης τους; Ο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, δήλωσε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι: «Πράγματι όσοι παραμένουν και αγαπούν τον τόπο τους θα μπορέσουν να του δώσουν και πάλι ελπίδες. Αυτός που θα συνεχίσει να διεκδικεί κάτι θα καταφέρει. Άλλωστε σε κανέναν χαλαρό και αραχτό δεν ήρθαν τα χρήματα στην τσέπη του».

Σε λιγότερο από έναν χρόνο οι πολίτες θα κληθούν και πάλι στις κάλπες για να επιλέξουν το νέο Δήμαρχο Καστοριάς. Ποια χαρακτηριστικά, όμως θα πρέπει να διαθέτει για να αντέξει στις πλάτες του τα προβλήματα αυτής της πόλης αλλά και ολόκληρου του διευρυμένου Δήμου καστοριάς;

Ο κ. Παπουλίδης μας απάντησε: «Ο Δήμος Καστοριάς χρειάζεται έναν δραστήριο Δήμαρχο που να έχει αντίληψη, αλλά και να είναι καλά προετοιμασμένος πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του» και συμπλήρωσε ότι: «Δεν μπορείς αιφνιδίως να κατεβαίνεις, χωρίς κάποιο δικό σου σχέδιο, που να μην είναι πρωτόγνωρο και υλοποιήσιμο. Υπάρχουν όμορφα πράγματα που αν τα φροντίσεις θα μπορέσεις να κρατήσεις την πόλη σε ένα αξιόλογο επίπεδο. Η Καστοριά έχει ακόμη ελπίδες».

Στο σημείο αυτό ο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πόσο σημαντικοί είναι οι καλοί συνεργάτες για την επιτυχία των στόχων κάθε Δημάρχου: «Κάθε Δημοτική Αρχή χρειάζεται ανθρώπους φανατισμένους, με αγάπη για τον τόπο και διορατικούς» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι: «Η δουλειά στον Δήμο δεν είναι αποτέλεσμα ενός ατόμου, είναι συλλογική. Εάν δεν εμπνέεις τους συνεργάτες σου και δεν τους κατευθύνεις σε αυτά που οραματίζεσαι, τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Εγώ είχα την τύχη να επιλέξω τους συνεργάτες μου. Μάλιστα είχα αποσύρει την υποψηφιότητα μου όταν κάποιοι δεν θέλησαν εξαρχής να μπουν σ’ αυτή την διαδικασία. Τελικά ξεκινήσαμε όλοι μαζί και για δώδεκα χρόνια δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό».

Υπάρχουν όμως και άλλα περιστατικά που αξίζει να θυμηθεί κανείς από τα χρόνια της δημαρχίας του Δημήτρη Παπουλίδη; Ο ίδιος μας είπε: «Ένα χαρακτηριστικό της θητείας μου ήταν ότι στο ψηφοδέλτιο μου δεν έχασα ποτέ κανέναν συνεργάτη. Αντίθετα κατόρθωσα με την στάση και την συμπεριφορά μου να πάρω αξιόλογα άτομα και από τους αντιπάλους μου, όπως ήταν: ο Χρήστος Τόσκος, ο Γιώργος Πετκανάς, η Τζοέν Αλβανού και ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Όλοι τους, υπήρξαν ικανότατοι, δούλεψαν σκληρά στους τομείς που τους ανέθεσα και τους ευχαριστώ».

Λίγο πριν από το τέλος της συνέντευξης ρωτήσαμε τον πρώην Δήμαρχο Καστοριάς, αν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά. Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός: «Καλύτερα να φεύγει κανείς με το κεφάλι ψηλά. Καλή τύχη στους επόμενους».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria