Από χειμώνα σε άνοιξη η Συμφωνία των Πρεσπών - OlaDeka

Από χειμώνα σε άνοιξη η Συμφωνία των Πρεσπών

Στον ρυθμό της Συμφωνίας των Πρεσπών κινείται η ΠΓΔΜ, με τις εξελίξεις να είναι έντονες, συνεχείς, καθημερινές. Στη χθεσινή αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στην ΕΡΤ, σε ότι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος και το δημοψήφισμα ανέφερε ως πιθανές ημερομηνίες την 23η, την 30η Σεπτεμβρίου, ή την 7η Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως στόχος είναι η κύρωση της Συμφωνίας από το κοινοβούλιο των Σκοπίων έως τις 15 Ιανουαρίου.

Χθες, επίσης, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μάικ Πενς, με Τσίπρα και Ζάεφ, κατά την οποία πέρα από τα συγχαρητήρια ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προέτρεψε τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών να βιαστούν, καθώς οι ΗΠΑ φοβούνται μια πολιτική αποσταθεροποίηση, δεδομένου ότι ο Ζάεφ, κι αν κερδίσει το δημοψήφισμα, αμέσως μετά θα πρέπει από ό,τι φαίνεται να κάνει εκλογές,  αφού δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή, ώστε να εξασφαλίσει και την απαιτούμενη από τη Συμφωνία αλλαγή του Συντάγματος.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, για τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, εξέδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ.

Ο Ιβανόφ κατηγορεί τον Ζάεφ ότι αποδέχεται μία κακή, βλαπτική συμφωνία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα και τον λαό της, προτάσσοντας ως επιχείρημα τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Προσθέτει μάλιστα ότι «ο Ζάεφ συνεχίζει να λέει συνεχώς ψέματα και να χειραγωγεί τόσο το μακεδονικό όσο και το ελληνικό και διεθνές δίκαιο».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει την πλειοψηφία των 2/3 για να «περάσει» τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να αλλαχθεί και επισήμως το όνομα της χώρας, είναι και το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γείτονα χώρα. Μάλιστα, χθες, στηριζόμενη σε αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, κατέθεσε μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για εσχάτη προδοσία.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το αποτέλεσμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος, αλλά και πως θα εκλάβει το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση. Αν δηλαδή θα αποδεχθεί να υπερψηφίσει τη Συνταγματική αναθεώρηση βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ερώτημα στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ φαίνεται πως θα είναι «θέλετε ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και αλλαγή του Συντάγματος;». O Ζάεφ, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως το δημοψήφισμα θα γίνει από μέσα Σεπτέμβρη μέχρι αρχές Οκτώβρη, ενώ το ανώτατο όριο για συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, είναι μέχρι τρεις μήνες.

Αυτό σημαίνει πως το πιθανότερο θα ακολουθήσει μια πολύ σύντομη προεκλογική περίοδος, νέες εκλογές και στη συνέχεια συνταγματική αναθεώρηση. Οι εξελίξεις αυτές θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ήδη το ενδεχόμενο της κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή μέσα στον Δεκέμβρη, μετατίθεται για πολύ αργότερα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria