Euroworking Group: Στο επίκεντρο χρέος και προαπαιτούμενα - OlaDeka

Euroworking Group: Στο επίκεντρο χρέος και προαπαιτούμενα

Ένα από τα κρισιμότερα Euroworking Group προβλέπεται πως θα είναι το σημερινό, καθώς στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρίσκεται το θέμα του Ελληνικού χρέους.

Την Ελληνική πλευρά στη σημερινή συνεδρίαση που θα λάβει τόπο στο Παρίσι, θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με στόχο να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.

Η τέταρτη αξιολόγηση και η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν θα απασχολήσει μονάχα τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων, αλλά θα και τη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση στο Παρίσι, όπου ενδέχεται να εξελιχθεί σε Washington Group για να μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε στην επιστολή του, πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Πραγματοποιήσαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα υλοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary), υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος» γράφει χαρακτηριστικά ο Μ. Σεντένο.

Στόχος των Ευρωπαίων είναι η προετοιμασία για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο με στόχο να βρεθεί η πολυπόθητη χρυσή τομή για τη λύση του Ελληνικού χρέους και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου που θα κληθεί να έχει στην «μεταπρογραμματική εποχή» της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος είναι πλέον δεδομένη καθώς η Ελλάδα κατάφερε και εξέδωσε, με μεγάλη επιτυχία δύο φορές μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, ομόλογα.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου η Ελληνική Βουλή θα συζητήσει για το πολυνομοσχέδιο και το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ διαψεύδει τα δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου, που θέλουν πριν τη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Βουλή, συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται πέρα από τα δημοσιονομικά ζητήματα, θέματα φορολογίας, ενεργειακές πολιτικές, χρονοδιαγράμματα για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και θέματα σχετικά με τη δημόσια διοίκηση και τα εργασιακά.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα προηγηθεί ακόμη ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) και θα ψηφιστεί έως την Τρίτη 12 Ιουνίου.

Η συνεδρίαση της Τρίτης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την προηγούμενη Τρίτη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τις επερχόμενες αλλαγές.

Ακόμη, το 2019 θα είναι η χρονιά των φοροελαφρύνσεων, καθώς από το υπερπλεόνασμα που προέκυψε, το 100% θα δοθεί πίσω στην κοινωνία σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ παγιώνεται το στεγαστικό επίδομα σε 1.350.000 άτομα σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Την ίδια στιγμή, πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ που θα φθάνουν έως και 5,19% το 2022 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022,  διευκολύνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο των ελαφρύνσεων για τους πολίτες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria