Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον οδικό χάρτη με τα Σκόπια - OlaDeka

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον οδικό χάρτη με τα Σκόπια

Του Στέφανου Μυτιληναίου

 

  • Με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου, οπότε τα Σκόπια θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη συνταγματική τους αναθεώρηση, η συμφωνία για το Μακεδονικό ακολουθεί ήδη τον οδικό χάρτη, ώστε να επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
  • Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας («Severna Makedonja») και θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes).
  • Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ οι 140 και πλέον χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα.
  • Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.
  • Η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας της γειτονικής χώρας θα είναι «Macedonian/Citizen of the Republic of North Macedonia».
  • Αναγνωρίζεται η μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος με σαφή διαχωρισμό από την αρχαία μακεδονική ταυτότητα, ενώ η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται, αλλά ως γλώσσα σλαβικής προέλευσης.

Η «Νέα Σελίδα» απαντά στα ερωτήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.

1. Σε τι μας ωφελεί η αναγνώριση της ΠΓΔΜ;

Μια ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα είναι εταίρος μας και στενά συνδεδεμένη μαζί μας, αναχαιτίζει το τουρκικό ισλαμικό τόξο κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας, τον πανσλαβισμό, τα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας», ενώ πειθαρχεί τη βουλγαρική επιπολαιότητα. Η ελληνική διπλωματία ακολουθεί αυτό τον σχεδιασμό, τον οποίο έχει αναφέρει και ο Νίκος Κοτζιάς, δηλώνοντας ότι το κράτος αυτό θα είναι γεωγραφική μας προέκταση. Ωστόσο, επειδή σε μια δημοκρατία οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο εν λόγω σχεδιασμός να αναιρεθεί, εάν η ΝΔ επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι γνωστό ότι υποστήκαμε τις μεγαλύτερες εθνικές μας ήττες όταν τη χώρα κυβερνούσε η «εθνοσωτήριος» παράταξη.

2. Ποιο είναι το μεγάλο σχέδιο;

Ο αμερικανικός παράγοντας έχει δηλώσει επίσημα και σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε ενεργειακό κόμβο και παραγωγό ενέργειας. Η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στη Δύση περνά από την Ελλάδα, η οποία αναλαμβάνει και την ευθύνη αυτών των χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήδη «προστατεύει» τις χώρες αυτές που δεν διαθέτουν πολεμικά αεροσκάφη. Μια χώρα θεωρείται πραγματικά κυρίαρχη μόνο όταν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία. Ως εκ τούτου, η κυριαρχία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και προμαχώνα της Δύσης επεκτείνεται μέχρι εκεί που πετάνε τα F-16 μας.

3. Αναγνωρίζουμε «μακεδονικό έθνος;»

Σε καμία περίπτωση. Η ΠΓΔΜ είναι ένα πολυεθνικό κράτος. Το 1/3 του πληθυσμού της είναι Αλβανοί. Τα υπόλοιπα 2/3 αποτελούνται από σλαβόφωνους -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τόσο οι ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί όσο και οι βουλγαρίζοντες- Σέρβους, Τούρκους, Βόσνιους και Τσιγγάνους. Μια «μακεδονική εθνότητα» δεν την αποδέχονται πρώτοι και καλύτεροι οι Αλβανοί, οι οποίοι κατάφεραν να αναγνωριστούν τα αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ. Η αναγραφή στα διαβατήρια «μακεδονικής/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» εθνικότητας σημαίνει υπηκοότητα και αντικαθιστά την υπάρχουσα μέχρι σήμερα απλώς «μακεδονική».
Για να γίνει κατανοητό, ας δούμε τι ισχύει στο επίσης πολυεθνικό Βέλγιο. Οι δύο κυρίαρχες εθνότητες είναι οι ολλανδόφωνοι Φλαμανδοί και οι γαλλόφωνοι Βαλλόνοι. Αμφότεροι έχουν βελγική εθνικότητα, δηλαδή υπηκοότητα, αλλά βελγικό έθνος (βελγική εθνότητα) δεν υφίσταται. Ομοίως δεν θα υπάρξει ποτέ «μακεδονικό έθνος».

4. Αναγνωρίζουμε «μακεδονική γλώσσα»;

Από το 1977 η Ελλάδα έχει αποδεχτεί στον ΟΗΕ την αξίωση της τότε Γιουγκοσλαβίας να αναγνωριστεί η «μακεδονίτικη» ντοπιολαλιά των σλαβόφωνων Ελλήνων της Μακεδονίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με σερβικές γλωσσικές προσθήκες στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, ως «μακεδονική γλώσσα». Οπότε δεν αναγνωρίζεται τώρα κάτι που έχει αναγνωριστεί το 1977.

5. Είναι Σλάβοι ή Μακεδόνες;

Στη συμφωνία γίνεται σαφής διαχωρισμός της ελληνικότητας της αρχαίας και της σύγχρονης Μακεδονίας από το σλαβικό φύλο που εμφανίστηκε στη Βόρεια Μακεδονία, τότε επαρχία Macedonia Secunda του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους (Βυζαντίου), κατά τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα. Οι γείτονές μας αποδέχονται ότι η γλώσσα που μιλούν είναι μια νοτιοσλαβική διάλεκτος, όπως και ότι, ως Σλάβοι που έφτασαν στην περιοχή πριν από 14 αιώνες, δεν έχουν καμία ιστορική σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία, δηλαδή και τη μακεδονική, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών προσωπικοτήτων. Παραιτούνται επίσης από την εξωφρενική διεκδίκηση «μακεδονικής» μειονότητας στη Μακεδονία.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 54 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria