Το μεγάλο «στοίχημα» του Ερντογάν είναι η διάσωση της τουρκικής οικονομίας - OlaDeka

Το μεγάλο «στοίχημα» του Ερντογάν είναι η διάσωση της τουρκικής οικονομίας

Η επόμενη μέρα των εκλογών φέρνει στην επιφάνεια ένα ζέον ερώτημα: Τι μέλλει γενέσθαι με την τουρκική οικονομία.

Και μπορεί η ζαριά των πρόωρων εκλογών να βγήκε στον Ερντογάν, αφού κέρδισε και τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο τώρα μένει να κερδίσει ένα στοίχημα ακόμα, αυτό της οικονομίας.

Σε δήλωσή του στο Bloomberg, ο οικονομολόγος Ινάν Ντεμίρ, ο οποίος εκπροσωπεί οικονομικό ινστιτούτο του Λονδίνου σημείωσε «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν λύνει το βασικό ερώτημα που ταλανίζει την τουρκική οικονομία, το πώς δηλαδή θα αποφύγει μια χρεοκοπία».

Στην καμπάνια του ο κ. Ερντογάν προέβαλε τα οικονομικά επιτεύγματά του που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Τουρκία, ο οποίος ξεπέρασε τον αντίστοιχο της Κίνας την προηγούμενη χρονιά.

 Ωστόσο, το «τίμημα» γι’ αυτό είναι η εκτόξευση του πληθωρισμού λόγω του φθηνού χρήματος και η περιπέτεια της λίρας που ταλανίστηκε σοβαρά.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συγκλίνουν ότι ο Ερντογάν και οι ανορθόδοξες τακτικές του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

Επίσης, το γεγονός ότι παρενέβη στα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Οι επιχειρήσεις στην Τουρκία είχαν υψηλό δανεισμό σε δολάρια και ευρώ, ο οποίος τώρα είναι πολύ ακριβός εξαιτίας της πτώσης του νομίσματος, σε χαμηλά εικοσαετίας.

Το μήνυμα όμως που στέλνουν τώρα επενδυτές και οικονομολόγοι στον Ερντογάν είναι να σταματήσει να μπερδεύεται στα της Κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria