Σε τέλμα το Σκοπιανό από τους εθνικιστές: “North Macedonia” το όνομα, συνεχίζουν τις προσπάθειες - OlaDeka

Σε τέλμα το Σκοπιανό από τους εθνικιστές: “North Macedonia” το όνομα, συνεχίζουν τις προσπάθειες

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ αποδεικνύεται ο άνθρωπος που παίζει διπλό παιγνίδι στο Σκοπιανό. Από τη μια διαπραγματεύεται τη συμφωνία για την ονομασία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και από την άλλη τροφοδοτεί με πληροφορίες το εθνικιστικό στρατόπεδο του οποίου ηγείται ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από ενημερωμένη πηγή, η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας οφείλεται στο ρήγμα που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο και στην προσπάθεια του Ντιμιτρόφ να χρεώσει τον συμβιβασμό, τον οποίο θεωρεί «αρνητική εξέλιξη» για το Σκόπια, στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Στα Σκόπια παρατηρείται τις τελευταίες μέρες «μία εσωτερική διελκυστίνδα», η οποία έχει εκτροχιάσει τις προσπάθειες για την επίτευξη της συμφωνίας.

Ο κ. Ζάεφ δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι δεν «παλεύει» για την προοπτική λύσης, αλλά βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση από τους εθνικιστές, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά «ξεσαλώσει». Για το λόγο αυτό θέτει συνέχεια νέες απαιτήσεις και προσπαθεί να σπάσει την ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) πιστεύοντας ότι θα «πουλήσει» πιο εύκολα την αλλαγή της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έστειλε μήνυμα στον ΟΗΕ και στην Αθήνα και ζητά χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ονομασίας erga omnes. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, οι Σκοπιανοί θα χρησιμοποιηθούν τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η απάντηση της Αθήνας ήταν αρνητική και ο κ. Κοτζιάς αναγκάστηκε να επαναλάβει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη διπλή ονομασία.

«Το “erga omnes” δεν μπορεί να αλλάξει» τόνισε η πηγή στην ιστοσελίδα μας. «Είναι λόγος για αποτυχία των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

  • Μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένει συμφωνημένη η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» («North Macedonia»), μεταφρασμένη στα αγγλικά, μετά από πρόταση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είπε ότι απαιτείται αυτό για τις ανάγκες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ελληνική κυβέρνηση τόνισε σε όλους τους τόνους στον κ. Νίμιτς, στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ότι δεν διαπραγματεύεται με τη λογική του «blame game». Ο κ. Κοτζιάς έχει συνεχείς επαφές με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Αθήνα και ενημερώνει τους Ευρωπαίους συστηματικά.

Σε ότι αφορά τους Αμερικανούς, αν και επιθυμούν λύση του Σκοπιανού, αυτή τη στιγμή ενδιαφέρονται περισσότερο για την αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις γίνονται και σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε πολυμερές, που αφορά την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή:

Διαφορές στην «ερμηνεία» των νομικών κειμένων της συμφωνίας και όχι επί της αρχής είναι αυτές που εξακολουθούν να χωρίζουν Αθήνα και Σκόπια από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αυτή τη στιγμή, μετά και την εμφανή διάκριση που έκανε (έστω μέσω διαρροής) η Αθήνα ανάμεσα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ως πρόσωπο που διευκολύνει και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ ως στοιχείο που εγείρει προσκόμματα στη διαδικασία, και από τις δύο πλευρές εκπέμπεται μήνυμα πιθανής ολοκλήρωσης της συμφωνίας εντός των επόμενων 24ωρων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria