Πρεμιέρα σήμερα για το ακριβότερο Μουντιάλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου - OlaDeka

Πρεμιέρα σήμερα για το ακριβότερο Μουντιάλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Το Μουντιάλ των δύο Ηπείρων, αφού θα διεξαχθεί σε Ευρώπη και Ασία, ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, με τη συνάντηση της Εθνικής ομάδας της χώρας που το φιλοξενεί, της Ρωσίας, με αντίπαλο την Σαουδική Αραβία, στις 6 μ.μ. στο στάδιο Λουζνίκι, στη Μόσχα.

Γράφει ο: Δημήτρης Δοντάς

Πρόκειται, ίσως, για το πιο πολυσυζητημένο Παγκόσμιο Κύπελλο των τελευταίων 10ετίων, καθώς οι συζητήσεις που το αφορούν ήταν πολλές, ήδη, πριν ξεκινήσει. Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS (και όχι μόνο) απειλούν τη διοργάνωση με… αιματοκύλισμα, ενώ πολλές είναι οι κυβερνήσεις που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα τη μποϊκοτάρουν, όχι στο αθλητικό κομμάτι, αλλά στο πολιτικό, καθώς δεν πρόκειται να εκπροσωπηθούν στις εκδηλώσεις από πολιτικά ή πολιτειακά πρόσωπα.

Βεβαίως, αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τους Ρώσους και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που βλέπουν τη διοργάνωση ως μία μεγάλη ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της χώρας τους στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Τα ρεκόρ

Πριν ακόμη ξεκινήσει το 21ο Μουντιάλ της ιστορίας, έχει πετύχει ήδη κάποια σημαντικά ρεκόρ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, με κόστος 16 δισ. ευρώ, μιλάμε για το ακριβότερο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου όλων των εποχών.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, θα είναι μία διοργάνωση με ελάχιστη επίπτωση στην οικονομία της χώρας, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ξόδεψε περί τα 12,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή σταδίων, ξενοδοχείων και λοιπών υποδομών. Σύμφωνα, πάντα με τους Ρώσους αξιωματούχους, όλες αυτές οι υποδομές θα αποδειχθούν χρήσιμες για τους πολίτες, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και του τουρισμού στη χώρα, όπου για τον επόμενο μήνα θα είναι στραμμένα επάνω της τα μάτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει τους ισχυρισμούς των Ρώσων ότι, τα 12,3 δισ. ευρώ δεν θα επιβαρύνουν την οικονομία τους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ποσό αυτό δεν διατέθηκε εφάπαξ, αλλά ξεκίνησε να δαπανάται σταδιακά από το 2013, ως εξής: 400 εκατ. ευρώ το 2013, 1,3 δισ. ευρώ το 2014, 1,7 δισ. το 2015, 2,3 δισ. ευρώ το 2016, 3,4 δισ. ευρώ το 2017 και 3,2 δισ. ευρώ το 2018.

Το δεύτερο ρεκόρ του Μουντιάλ της Ρωσίας αφορά στα χρήματα που θα μοιράσει η ΦΙΦΑ στους 32 φιναλίστ της διοργάνωσης και τα οποία φτάνουν τα 65.344.000 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το 2014.

Επίσης από 7.083 ευρώ ακαθάριστα, θα πάρουν από τη ΦΙΦΑ οι σύλλογοι για κάθε παίκτη τους που θα αγωνιστεί στο 21ο Μουντιάλ. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό που θα διαθέσει η ΦΙΦΑ ανέρχεται σε 179 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ήταν… μόλις 60 εκατ. ευρώ.

Σε δύο ηπείρους

Σε αγωνιστικό επίπεδο, στο Μουντιάλ της Ρωσίας θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το VAR (Video Assistance Referee) το βίντεο για τη βοήθεια των διαιτητών σε δύσκολες φάσεις. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τις περισσότερες εκπροσώπους (εθνικά συγκροτήματα), 14 στη διοργάνωση, ενώ από 5 εκπροσώπους έχουν η Νότια Αμερική, η Ασία, η Αφρική και από 3 η Βόρεια-Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, που η Ρωσία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο (14/6-15/7) και είναι -επίσης- το πρώτο Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί σε περισσότερες από μία ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Το Αικατερίνενμπουργκ και το Σότσι, δύο από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν αγώνες, υπάγονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες υπάγονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Σκοράρουν οι πολυεθνικές

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τη δύναμη του ποδοσφαίρου, είναι το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έκλεισε συμφωνία με εταιρίες κολοσσούς.

Συγκεκριμένα στους χορηγούς των «τρικολόρ» περιλαμβάνονται η Coca-Cola (έως το 2023), η εκ των ισχυρότερων πολυεθνικών στον τομέα των τροφίμων Mondelēz (θα διαφημίζει τη μάρκες μπισκότων Belin έως το 2021) και ο τραπεζικός κολοσσός Crédit Agricole (έως το 2023).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria