Πρέσπες: Εικόνες «πολέμου» στο Πισοδέρι! Φωνές, πέτρες και χημικά για την συμφωνία - OlaDeka

Πρέσπες: Εικόνες «πολέμου» στο Πισοδέρι! Φωνές, πέτρες και χημικά για την συμφωνία

Επεισοδιακή τροπή στο συλλαλητήριο στις Πρέσπες, με τους οργισμένους διαδηλωτές να βρίσκονται απέναντι στα ΜΑΤ. Χημικά, πέτρες και ξύλο στο σημείο. Οι διαδηλωτές προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ για να φτάσουν στο χωριό Ψαράδες…

Επεισόδια στο συλλαλητήριο στις Πρέσπες που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ομάδα διαδηλωτών που έκανε πορεία από το Πισοδέρι έφτασε στον φραγμό των ΜΑΤ και προσπάθησε να τον διασπάσει. Στόχος τους να περάσουν για να φτάσουν στο χωριό Ψαράδες όπου υπογράφηκε η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία». Οι συγκρούσεις με τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν αναπόφευκτες.

Αντικείμενα και πέτρες εκσφεδονίστηκαν από την πλευρά του πλήθους που φώναζε «προδότες, πού είναι ο στρατός;»! Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων. Κάποιοι προσπαθούσαν να σκαραφλώσουν για να αποφύγουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ με την ατμόσφαιρα στο σημείο από τα χημικά να γίνεται αποπνικτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα σοβαρά επεισόδια έχουν τραυματιστεί 8 άτομα.

Δείτε LIVE εικόνα

Νέες εικόνες από τα επεισόδια στις Πρέσπες

Πρέσπες: Συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις των ΜΑΤ

Η συγκέντρωση των διαδηλωτών

Συνολικά 80 πούλμαν με διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έφτασαν στο προκαθορισμένο σημείο και λίγο μετά τις 10.30 οι διαδηλωτές αποφάσισαν να κάνουν πορεία. Στόχος να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χωριό Ψαράδες.

Οι διαδηλωτές είναι οργισμένοι. Με αυτοσχέδιες κρεμάλες, πανό κατά της κυβέρνησης, ελληνικές και μαύρες σημαίες ζητούν να μην επισημοποιηθεί η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία». Σύμφωνα με το σχεδιασμό της αστυνομίας, οι διαδηλωτές θα φτάσουν μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας στο Πισοδέρι και εκεί θα γίνει η συγκέντρωση, αφού για λόγους ασφαλείας θα είναι κλειστή η πρόσβαση για τους Ψαράδες στις Πρέσπες. Κάποιοι όμως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα οδοφράγματα και να προσπαθήσουν να τα περάσουν… 

 

 

 

 

Συνολικά 30 λεωφορεία αναχώρησαν στις 07:30 από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κατευθυνθούν στο Πισοδέρι, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου για να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας. Από την Αριστοτέλους αναχώρησαν έξι λεωφορεία με τους πολίτες να κρατούν ελληνικές σημαίες στα χέρια.

Οι διαδηλωτές κρατούν ελληνικές σημαίες και πανό, ενώ έχουν στηθεί ηχεία και ακούγονται τραγούδια για τη Μακεδονία. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ώστε να υπάρξει μαζική παρουσία στις Πρέσπες.

Πρέσπες: Με μαύρες σημαίες και στο χωριό Λαιμός

Κάτοικοι του χωριού Λαιμός, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Ψαράδες, όπου θα υπογραφεί  η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ έχουν τοποθετήσει στα μπαλκόνια τους μαύρες και ελληνικές σημαίες. Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι του χωριού θέλουν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για την χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

 

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στις Πρέσπες

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, στα σημεία που οδηγούν στο Πισοδέρι και στους Ψαράδες, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία. Συγκεκριμένα, στα διόδια Πολυμύλου δυνάμεις της Αστυνομίας σταματούν λεωφορεία, που κατευθύνονται στο συλλαλητήριο στο Πισοδέρι και τους ενημερώνουν ότι ο δρόμος είναι κλειστός και δίνουν πληροφορίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.

Στο κόμβο Κορομηλιάς από όπου ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Ψαράδες ο δρόμος είναι κλειστός. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και επιτρέπεται  η διέλευση μόνο όσων βρίσκονται στη σχετική λίστα με τους καλεσμένους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. 

Πηγή: thestival.grlife-events.grvoria.gr

Με φωτογραφίες από Eurokinissi και Reuters

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria