Μπροστά με 53,32% ο Ερντογάν – «Παραποιημένα τα αποτελέσματα» λέει η αντιπολίτευση - OlaDeka

Μπροστά με 53,32% ο Ερντογάν – «Παραποιημένα τα αποτελέσματα» λέει η αντιπολίτευση

ΠηγήΤην «παραποίηση» των αρχικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο «Anadolu» κατήγγειλαν το βράδυ της Κυριακής τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο, η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, παραποιεί τα στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος του CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

«Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

«Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί» είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

Σύμφωνα με το «Anadolu», με καταμετρημένο το 90,2% των ψήφων, ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 53,32%, ενώ ο Ιντζέ λαμβάνει 30,4%.

Με βάση τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων, με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα),

Σύμφωνα με το live blog της εφημερίδας «The Guardian», το «Anadolu» αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων. Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει τον Ταγίπ Ερντογάν νικητή, ωστόσο δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί κι έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της εκλογικής επιτροπής.

Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 90,17% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει 43,1%, το CHP 22,3%, το HDP 10,64% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 11,37%.

Το HDP, που πέρασε το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο, κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του «να μην αφήσουν τις κάλπες, να προστατεύσουν τις ψήφους μέχρι την τελευταία στιγμή

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria