Μάρκος Σπυρόπουλος: 3ος στους προκριματικούς του Mini Transat - OlaDeka

Μάρκος Σπυρόπουλος: 3ος στους προκριματικούς του Mini Transat

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας ιστιοπλόος μετέχει των προκριματικών διαδικασιών για να λάβει μέρος στον αγώνα Mini Transat

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας ιστιοπλόος μετέχει των προκριματικών διαδικασιών για να λάβει μέρος στον αγώνα Mini Transat που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019. Ένας αγώνας δύσκολος κι άκρως απαιτητικός, το Mini Transat είναι μία πρόκληση που λίγοι αντέχουν να δοκιμάσουν κι ο Μάρκος είναι ένας από αυτούς. Όπως λέει και ο ίδιος στον αγώνα αυτό παλεύεις πρωτίστως ενάντια στον εαυτό σου. Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού οι συμμετέχοντες καλούνται να πραγματοποιήσουν τον διάπλου του Ατλαντικού ολομόναχοι πάνω σε ένα σκάφος μόλις 6,5 μέτρων;

Η εκκίνηση θα δοθεί στη La Rochelle την 1η Οκτωβρίου ενώ πρώτος σταθμός είναι η Las Palmas στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων όπου οι τολμηροί ιστιοπλόοι αναμένεται να φτάσουν μετά από περίπου μία εβδομάδα. Για μία ακόμα φορά το πέρασμα από τον Βισκαϊκό κόλπο θα είναι η μεγάλη πρόκληση αυτής της διαδρομής που αγγίζει τα 1.350 ναυτικά μίλια.
Ο ασυνήθιστα υψηλός κυματισμός καθώς και οι έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή θα δοκιμάσουν τις αντοχές των αγωνιζομένων καθιστώντας την ανάγκη ανάπτυξης σωστής τακτικής ακόμα πιο επιτακτική. Το γύρισμα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Touriñán θα φέρει αλλαγές στο σκηνικό με τους ιστιοπλόους να μπορούν πλέον να ελπίζουν σε ένα γρήγορο κατέβασμα κατά μήκους των πορτογαλικών ακτών έως και την πρωτεύουσα της Gran Canaria.
Το 2ο και τελευταίο σκέλος του αγώνα αφήνει πίσω τη Las Palmas και φτάνει ως το Marin, μία γραφική κωμόπολη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μαρτινίκας. Σε αυτό το σκέλος οι αγωνιζόμενοι θα αφήσουν πίσω τους τα Κανάρια Νησιά και με τη βοήθεια των αληγών ανέμων θα ταξιδέψουν τα 2.700 μίλια που τους χωρίζουν από τον τελικό τους προορισμό.
Φυσικά, για να φτάσει κανείς στη γραμμή εκκίνησης ενός τέτοιου αγώνα δεν φτάνει απλώς να το θέλει. Πρέπει να αποδείξει κι ότι μπορεί. Έτσι, οι υποψήφιοι αγωνιζόμενοι θα πρέπει πρώτα να συγκεντρώσουν 1.500 ναυτικά μίλια μέσω της συμμετοχής τους στους single και double handed αγώνες της κλάσης των Mini 6.50 που διοργανώνονται στη Μεσόγειο και τις δυτικές ακτές της Γαλλίας ειδικά για αυτό τον σκοπό, καθώς και να ολοκληρώσουν μία solo διαδρομή 1.000 ναυτικών μιλίων.
Στη φάση αυτής της δοκιμασίας βρίσκεται σήμερα και ο δικός μας ιστιοπλόος, ο Μάρκος Σπυρόπουλος, που έχει καταφέρει ως τώρα να ολοκληρώσει τρεις αγώνες έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 942 ναυτικά μίλια.

Οι αγώνες

Arcipelago 650, 220 ναυτικά μίλια,double handed
Συνολικά 16 σκάφη έλαβαν μέρος στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο Αρχιπέλαγος της Τοσκάνης το τριήμερο 15-18 Μαρτίου από τον όμιλο Assonautica Livorno. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, με πολλή βροχή και πολύ αέρα, κάτι που αρχικά έκανε την επιτροπή να σκεφτεί την πιθανότητα αναβολής του για άλλη μέρα. Τελικά όμως η εκκίνηση δόθηκε κανονικά.
Στον αγώνα αυτό ο Μάρκος Σπυρόπουλος αγωνίστηκε έχοντας στο πλευρό του τον Oliver Bravo DeLaguna, επαγγελματία ιστιοπλόο, με τον οποίο γνωρίστηκαν μόλις έναν χρόνο πριν στα Κανάρια Νησιά. Το διμελές πλήρωμα του Alisia από την πρώτη κιόλας στιγμή αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες με τη μαΐστρα, η οποία εξ αιτίας μίας κατασκευαστικής αστοχίας στο γραντί και λόγω του δυνατού ανέμου δεν μπορούσε να κρατηθεί στη θέση της. Αποτέλεσμα ήταν το Alisia να εκκινήσει με μισή ώρα καθυστέρηση. Ωστόσο, το πείσμα και η επιμονή των δύο ιστιοπλόων όχι μόνο δεν τους πτόησε, αλλά πολύ γρήγορα βρέθηκαν στην κορυφή του στόλου σε απόσταση μάλιστα περί τα 7 ν.μ. μπροστά από τον 2ο.
Η πρώτη νύχτα έφερε μαζί της μεγάλες αλλαγές στον καιρό, ενώ το πρωινό βρήκε το Alisia στο δεύτερο waypoint με την ένταση του ανέμου να έχει πλέον πέσει τελείως. Αυτό σήμανε κι άλλες ανατροπές, με το σκάφος να περνά το 3ο σημείο στροφής, αυτή τη φορά στην 4η θέση, την οποία διατήρησε ως και τον τερματισμό, κατακτώντας την πρώτη θέση της κατηγορίας του.

GPI 650 – Coppa Alberti, 500 ναυτικά μίλια, double handed
Το Ιταλικό Grand Prix είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους ιστιοπλόους που αγωνίζονται στο Mini Transat αφού προσφέρει συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα αντιμετωπίσουν στην τελική τους προσπάθεια. Ο στόλος των 17 σκαφών που έλαβαν μέρος και στις δύο κατηγορίες ξεκίνησε στις 7 Απριλίου από τη Γένοβα της Ιταλίας με κατεύθυνση τον Πορθμό του Bonaficio στο νότιο τμήμα της Κορσικής, απ’ όπου γύρισε για να ανέβει και πάλι στην πρωτεύουσα της Λιγυρίας έχοντας διασχίσει το Αρχιπέλαγος της Τοσκάνης.
Οι συνθήκες που αντιμετώπισε το πλήρωμα του Alisia, ο Μάρκος και ο Ιταλός Alessandro Torresini ήταν αρκετά δύσκολες, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που συνάντησαν κυρίως στο πέρασμα μεταξύ Κορσικής και Σαρδηνίας, με κύριο χαρακτηριστικό τη βροχή, αλλά και τους δυνατούς ανέμους που έφτασαν σε ένταση τους 45 κόμβους, όσο και από πλευράς των τεχνικών προβλημάτων στη μαΐστρα αλλά και στο bowsprit. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν εμπόδισε τους δύο ιστιοπλόους, όχι μόνο να τερματίσουν, αλλά και να έρθουν πρώτοι στην κατηγορία τους, αυτή των Prototypes.

222 MiniSolo, 222 ναυτικά μίλια,single handed
Όπως και ο προηγούμενος, έτσι και αυτός ο αγώνας ξεκίνησε από τη Γένοβα της Ιταλίας. Ο στόλος των συνολικά 19 σκαφών που έλαβαν μέρος, κινήθηκε αρχικά προς τη νήσο Bergeggi και από εκεί κατευθύνθηκε στα ανοιχτά, προς την Κορσική. Περνώντας από το βορειότερο άκρο της, τα σκάφη άφησαν τη βραχονησίδα Giraglia στα αριστερά και ταξίδεψαν προς την Capraia απ’ όπου επέστρεψαν και πάλι στον όρμο του Voltri.
Μέχρι το πρώτο σημείο στροφής ο Μάρκος ήταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Όμως η ένταση του αέρα έπεσε τελείως με αποτέλεσμα να μείνουν όλα τα σκάφη και ο Μάρκος να δυσκολευτεί να ξεκολλήσει, αργά τη νύχτα που εμφανίστηκε ένας ελαφρύς άνεμος. Η τακτική που ακολούθησε όμως δεν αποδείχτηκε η καλύτερη κι έτσι ταλαιπωρήθηκε μέχρι και το δεύτερο σημείο στροφής που επίσης δεν είχε αέρα. Με μεγάλη δυσκολία ο Μάρκος κατάφερε να ξεφύγει και να βρεθεί τρίτος συνολικά και πρώτος στην κατηγορία του. Αργότερα η ένταση του ανέμου άρχισε να αυξάνεται σταδιακά, φτάνοντας μέχρι και τους 30-35 κόμβους, δίνοντας έτσι αβαντάζ στα σκάφη που άρχισαν να τερματίζουν το ένα μετά το άλλο μπροστά από τον Έλληνα ιστιοπλόο. Έτσι τερμάτισε 11ος στη γενική και δεύτερος στην κατηγορία του.

Από τους μέχρι σήμερα αγώνες ο Μάρκος καταλαμβάνει την 3η θέση στους 50 συμμετέχοντες στην κατηγορία Prototypes.
Όλα δείχνουν ότι η προσπάθεια του Μάρκου για μία ελληνική συμμετοχή σε έναν από τους πιο απαιτητικούς και διάσημους αγώνες θα έχει αίσιο τέλος. Θα χρειαστεί όμως συμπαράσταση για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη προετοιμασίας και συμμετοχής.
Ο Π.Ο.Ι.Α.Θ. θα σταθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας. Ελπίζουμε σε ευρύτερη συμπαράσταση. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Η κλάση
Τα mini 650 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα πρωτότυπα και τα σκάφη παραγωγής. Τα πρωτότυπα μπορούν να είναι φτιαγμένα από οποιοδήποτε υλικό και είναι αυτά πάνω στα οποία γίνονται όλες οι δοκιμές των νέων τεχνολογιών και οι καινοτομίες.
Από την άλλη πλευρά, για να θεωρούνται τα σκάφη παραγωγής πρέπει το ναυπηγείο να έχει βγάλει τουλάχιστον δέκα. Σε αντίθεση με τα πρωτότυπα, τα παραγωγής είναι φτιαγμένα από GRP ενώ η αρματωσιά τους να είναι από αλουμίνιο.
Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να πιάσουν είναι οι 25 κόμβοι. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωτότυπα αναπτύσσουν ταχύτητες περίπου 7% μεγαλύτερες από τα παραγωγής.
Ως προς τον σχεδιασμό, τα σκάφη είναι πολύ πλατιά, διαθέτουν άλμπουρο ύψους δύο φορές το μήκος του σκάφος, πράγμα που σημαίνει πολύ μεγάλη ιστιοφορία, διαθέτουν δύο πηδάλια ενώ η καρίνα τους είναι λεπτή και βαθιά με βολβό. Ακόμα, διαθέτουν πρόβολο για χρήση ασύμμετρων μπαλονιών.

Λίγα λόγια για τον Μάρκο
Ο Μάρκος Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Από μικρός ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Optimist και, λίγα χρόνια μετά, με την κωπηλασία, ένα άθλημα στο οποίο κατάφερε να κερδίσει πολλές διακρίσεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Σε ηλικία 18 ετών δίνει πανελλήνιες εξετάσεις και εισάγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Παράλληλα με τις σπουδές του ξεκινά μαθήματα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης στον Όμιλο Μακεδονίας Θράκης όπου και εργάστηκε ως προπονητής.
Ως και το 1990 συμμετέχει σε αγώνες κωπηλασίας κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις. Το 1985 κέρδισε το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας αντίστοιχα, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα σταθεί στην κορυφή του βάθρου, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα.
Το 1997 θα βρεθεί στην Αθήνα και τότε ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως skipper. Συνεχίζοντας τα επόμενα χρόνια, συμμετέχει σε αγώνες κωπηλασίας κατακτώντας 4 ακόμα μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: ένα αργυρό (1987), ένα χάλκινο (1988) και δύο χρυσά (1989 & 1990).
Λίγα χρόνια αργότερα, η εμπειρία που έχει αποκτήσει ως επαγγελματίας skipper στα μεγάλα ιστιοφόρα που δούλεψε, θα τον ωθήσει στο επόμενο μεγάλο του βήμα. Έτσι, το 2013-2014 θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Oyster World Rally, φέρνοντας μία πρώτη, μία τρίτη και μία ενδέκατη θέση στους αγώνες Tahiti Pearl Regatta International Multihulls, Oyster Regatta Antigua και Tahiti Pearl Regatta TPR Racing Trophy αντίστοιχα.
Επόμενος στόχος είναι το Mini Transat το 2019 όπου ο Μάρκος είναι ο πρώτος Έλληνας που θα διεκδικήσει μία θέση ανάμεσα σε περισσότερους από 80 ιστιοπλόους απ’ όλο τον κόσμο, διασχίζοντας solo τον Ατλαντικό με ένα σκάφος μήκους μόλις 6,5 μέτρων. Με μοναδικό εξοπλισμό τους απαραίτητους ναυτικούς χάρτες, ένα βασικό GPS πλοήγησης, τον αυτόματο πιλότο και το VHF, και χωρίς καμμία εξωτερική βοήθεια, ο αγώνας αυτός ανήκει αδιαμφισβήτητα στην κατηγορία extreme.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria