Καστοριά: Παρουσίαση του βιβλίου “Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων” - OlaDeka

Καστοριά: Παρουσίαση του βιβλίου “Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων”

Πολλές φορές ξεκίνησα να καταγράψω αυτό που ήταν και είναι για μένα, το Δημοτικό Σχολείο του Φουρφουρά ή όπως έγινε πια γνωστό «Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων». Κάθε φορά έσβηνα ό,τι έγραφα και επέστρεφα στο παρόν, ήρεμος κατά μία έννοια γιατί καταλάβαινα ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεκινήσω και άρα να κλείσω κάτι τόσο όμορφο.

Σήμερα, μια μέρα μετά τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, τρεις μήνες από την αρχή του πέμπτου έτους στο χωριό, έχω ήδη πάρει την απόφαση πως φέτος πρέπει να κλείσω. Δεν είναι εύκολο και ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή, αλλά αυτή η σκέψη, που είναι πολύ δυνατή μέσα μου, είναι και το κίνητρο για να γράψω το πώς μια τυχαία επιλογή οργανικής θέσης, έγινε για μένα ένας σταθμός ζωής.
Τώρα που γράφω μας έχουν, ήδη, εγκαταλείψει όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της εκπαίδευσης. Ο ένας μετά τον άλλο, σύμβουλος, προϊστάμενος, περιφερειακός διευθυντής, ο διευθυντής επιστημονικής καθοδήγησης και οι συνεργάτες του πανεπιστημίου αποφάσισαν ξαφνικά ότι αυτό που κάνουμε είναι παράνομο και ότι επίσημα δεν μπορεί να στηριχθεί. Μας έχουν κάνει σύσταση να επιστρέψουμε στη λειτουργία σύμφωνα με τους νόμους και λέξεις όπως πειθαρχικά συμβούλια και έρευνες στο σχολείο έκαναν την εμφάνισή τους στο λεξιλόγιο της διοίκησης. Λες και είμαστε κι εγώ δεν ξέρω ποιοι. Όμως ένα τέτοιο βιβλίο δεν μπορεί να εστιάζει σε αυτά.
Ένα τέτοιο βιβλίο στο μυαλό μου ήταν πάντα ένα πολεμικό εγχειρίδιο. Μια καταγραφή πολεμικών ιστοριών που μοναδικός μαχητής και εχθρός είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Ιστοριών που κλονίζουν τις σταθερές σου και σε κάνουν περιπατητή στα πιο δύσκολα μονοπάτια της ζωής. Αυτά που μόνο τα παιδιά ξέρουν να περπατούν.
Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω στις επόμενες σελίδες. Έχοντας μαζί μου όλους τους ανθρώπους, τους τόπους, τους ήχους και τα αρώματα, που σαν περίτεχνο μωσαϊκό, μου χάρισαν πέντε μοναδικά χρόνια.
Πήγα να γίνω δάσκαλος και έγινα μαθητής μπροστά στο μεγαλείο τους.

Άγγελος Πατσιάς

5432543-1

Ο Άγγελος Πατσιάς σε μια ομιλία-παρουσίαση βιβλίου, που έχει συγκινήσει και προβληματίσει εκατοντάδες γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα.

-Πως μπορεί να είναι το σχολείο που ονειρεύεσαι;
-Υπάρχει τρόπος τα παιδιά να χαίρονται κάθε στιγμή σε αυτό;
-Πως μαθαίνει ένα παιδί;
-Τι απαιτήσεις έχει το μέλλον;
-Και τελικά… τι θέλουμε στα αλήθεια από τα παιδιά μας;

Αυτά και πολλά άλλα, στις 6 Ιουνίου, στις 19:00,

στο αμφιθέατρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς!

Λίγα λόγια από τον Άγγελο

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1985 και μεγάλωσα στην πόλη της Δράμας, σε μια ήσυχη γειτονιά παρέα μ’ ένα ποδήλατο, λάσπες, μουσική και καλούς φίλους. Ο μπαμπάς μου ήταν ο μεγαλύτερος μου δάσκαλος. Ό,τι μου δίδαξε, μου το δίδαξε με σιωπή. Από μικρός έβλεπα ανθρώπους να τον συναντούν στο δρόμο και να τον κοιτούν με αγάπη. Όταν πλέον καταλάβαινα, έμαθα πως όλοι αυτοί, ήταν μαθητές του. Ίσως κάπου εκεί να γεννήθηκε η ορμή να ακολουθήσω τα βήματα αρκετών προγόνων μου και να γίνω και εγώ δάσκαλος.

Ακόμα το προσπαθώ…

Το έργο μου έγινε γνωστό χάρη στους ανθρώπους του Αμαρίου. Συναδέλφους, γονείς και χωριανούς και φυσικά τα παιδιά, όπου όλοι μαζί δημιουργήσαμε στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά, μια κοινότητα μάθησης ή οποία αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά, έγινε αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας σε Πανεπιστήμια της χώρας αλλά και του εξωτερικού, με χιλιάδες επισκέψεις όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2015 έκανα αυτό που έλεγα στους μαθητές μου. Να ακολουθούν τα όνειρά τους. Έφυγα από τον Φουρφουρά και τη δημόσια εκπαίδευση, για να δημιουργήσουμε με τη Βέτα Γεωργιάδου, ένα νέο δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη που θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε το σχολείο και την εκπαίδευση. Το Big Bang School.

Σήμερα και για ακόμα λίγες εβδομάδες, ζω στην Καστοριά με τη γυναίκα μου και τα δυο μου κορίτσια, ζώντας την πολύτιμη οικογένεια και δουλεύοντας παράλληλα το όνειρο που ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη.

pas

www.angelospatsias.com

facebook: Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria