Τσίπρας: «Θα έχουμε την πιο ικανή Αεροπορία της ανατολικής Μεσογείου - Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Γ.Μπαλταδώρο» - OlaDeka

Τσίπρας: «Θα έχουμε την πιο ικανή Αεροπορία της ανατολικής Μεσογείου – Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Γ.Μπαλταδώρο»

«Η Πολεμική Αεροπορία θα είναι η πιο αξιόμαχη και ικανή στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στους άνδρες και τις γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την επίσκεψή του στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αφού αναφέρθηκε στο ότι «είναι καθημερινή έγνοια και φροντίδα η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και της επιχειρησιακής λειτουργίας της Π.Α.» υπογράμμισε «ότι για αυτόν το λόγο πριν λίγες μέρες προβήκαμε στην έναρξη της υλοποίησης ενός προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικού για την Π.Α.: την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 με το πιο σύγχρονο τεχνολογικό υλικό. Ένα πρόγραμμα που με την ολοκλήρωση της υλοποίησης τους θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες και ικανές τις δυνάμεις μας στον αέρα».

tsipras_limnos

«Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». 

«Θα διατηρήσει», υπογράμμισε, «τις ισορροπίες ισχυρές στο Αιγαίο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και θα ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα».

Είπε ακόμη ότι αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας γιατί πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση με βάση τις ανάγκες της Π.Α. και τις δυνατότητες της χώρας επιτυγχάνοντας μια εξαιρετική συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη και με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονιστικού προγράμματος «θα έχουμε μια Π.Α. που θα είναι από τις ικανότερος, για να μην πω η ικανότερη στην Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση το πιο ισχυρό σύστημα είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων.

Επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός μέσω αυτού του προγράμματος «θα δώσει τη δυνατότητα, τα αεροσκάφη μας να αποκτήσουν τον τελειότερο εξοπλισμό που θα δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπου κάποιος πιλότος χάνει τον προσανατολισμό του, το σύστημα αυτό να επαναφέρει αυτόματα το αεροσκάφος σε συνθηκες ασφαλούς πλοήγησης». 

«Δεν θα γίνουμε μόνο άπιαστοι στον αέρα αλλά θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε και από ατυχήματα», όπως το πρόσφατο ατύχημα, σημείωσε, «που χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας, το Σμηναγό Μπαλταδώρο, που έπεσε υπηρετώντας το καθήκον και την πατρίδα».

«Πρέπει να θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει περάσει δυσκολίες, όμως έχει τη δύναμη στα δύσκολα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή και να τα καταφέρνει».

Σημείωσε ότι «αυτό είναι και το μήνυμα της τελευταίας κρίσης που μας βγάζει ακόμα πιο ισχυρούς».

«Όχι μόνο δεν έχουμε χάσει τη γεωπολιτική μας ισχύ, την αποτρεπτική και επιχειρησιακή μας ικανότητα, αλλά χάρη και στις ισχυρές μας ένοπλες δυνάμεις παίζουμε καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου, για τον ρόλο της Μονάδας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το οίκημα RDNS, των πληρωμάτων επιφυλακής αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπερασπίζονται μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις αξίες μας, που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη. «Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ», τόνισε.

Σχολίασε ότι «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο», για να σημειώσει: «εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει.

«Όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες γνωρίζουν ότι δεν υπηρετείτε απλά την πατρίδα σε μια ακριτική μονάδα αλλά βρίσκεστε 24 ώρες σε ετοιμότητα προκειμενου έμπρακτα να υπερασπίζεστε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία και πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας σας της ζωής». 

Χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά τους στο έθνος και την πατρίδα. Σημείωσε την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων και τόνισε ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους πιλότους μας που καθημερινά στο Αιγαίο πετούν για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «συγκλονιστική» εμπειρία που είχε, όταν πέταξε με τον αρχηγό της Π.Α. σε εναν συνδυασμό τριών αεροσκαφών απο την Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, οχι σε μια τυπική πτήση, αλλά σε μια εικονική αερομαχία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria