Καφεστατιστική μέρος 4ο - Τα καφέ της Καστοριάς - OlaDeka

Καφεστατιστική μέρος 4ο – Τα καφέ της Καστοριάς

Γράφει ο Φίλιππος Θεοδώρου

MARKET SIZE &GROWTH

Στην Ευρώπη των 23 χωρών παρουσιάζουμε μερικά γρήγορα στατιστικά για τους καταναλωτές του καφέ. Ώς τον Οκτώβριο του ’14 υπήρχαν πάνω από 15.626 σημεία που πωλούν καφέ. Μάλιστα η Αγγλία παραμένει το model για τα branded coffee shops με πάνω από 5.664 outlets. Ενώ στη χώρα μας υπήρχαν  486 τέτοια σημεία ως το 2014 με ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 10,5% . Έτσι λόγω και της κρίσης που διανύουμε, υπολογίζεται ότι ως το 2020 θα υπάρχουν γύρω στα 600 branded coffee shops in Greece.

Σκεφθείτε ότι μόνο στην Τουρκία το 2014 άνοιξαν πάνω από 2.000 coffee shops. Επίσης το 2014 τον πιο φθηνό espresso τον έπινες στην Πορτογαλία ως 0,80 ευρώ.

Σήμερα τον πιο φθηνό τον πίνεις στην Ιταλία (αρκεί να μην πετύχεις τα 3 ωράρια του καφέ που έχουν καθιερώσει οι γείτονες μας) και τον πιο ακριβό, μα που αλλού εκτός από εδώ, espresso και 2 ευρώ.

Που βρισκόμαστε στη παγκόσμια κατάταξη…

Ας ξεκινήσουμε από το 1990 μέχρι σήμερα, όπου η συνολική κατανάλωση του καφέ στην Ελλάδα υπερτετραπλασιάστηκε ως προς τον όγκο και την αξία, καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί ένα δυναμικό αγοραστικό κοινό που επενδύει στην απόλαυση του espresso και την πολυπλοκότητα του brewing. Μάλιστα η Ελλάδα το 2016 κατανάλωσε 68.000 τόνους καφέ με συνέπεια η συνολική κατανάλωση καφέ σε άξια να φτάνει σχεδόν το 1 δις  εκατομμύρια ευρώ.

Και όμως, ενώ έχουμε την εντύπωση ότι ο Έλληνας είναι συνέχεια με ένα καφέ στο χέρι τα στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα δεν είμαστε ούτε καν στο top-10. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για το 2017 η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στην χώρα μας ανέρχεται σε 4,52 kgr, ποσότητα που μας κατατάσσει από τη 14η θέση και πάνω ανάμεσα στις χώρες της  Ευρώπης και την Βόρειας Αμερικής.

Πρωταθλητές είναι Βορειοευρωπαίοι με τους Φινλανδούς, Ολλανδούς και Σουηδούς να πίνουν υπερδιπλάσιες ποσότητες σε σχέση με τους Έλληνες. Όλα δείχνουν ότι η φορολόγηση η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017 θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση της  κατανάλωσης στην χώρα μας.

Κάνει κακό αν πίνουμε πολλούς καφέδες…

Αντιθέτως, όταν ο καφές αποτελεί την καθημερινή απόλαυση της πλειοψηφίας των ανθρώπων και ίσως όχι τυχαία, αφού πέραν της ιδιαίτερης γεύσης και των ευεργετικών του ιδιοτήτων, είναι και εθιστικός λόγω της καφεΐνης. Επίσης παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες πρωινές  συνήθειες για πολλούς λαούς. Στην Ελλάδα μάλλον λίγο περισσότερο, αφού στη χώρα μας,  αποτελεί αφορμή για διάλειμμα, για συναντήσεις με φίλους και συναναστροφές. Εδώ να αναφέρω ότι «η συνιστώσα ποσότητα καφεΐνης που μπορούμε να λαμβάνουμε καθημερινά υπολογίζεται  περίπου στα 200mg. Η συγκεκριμένη ποσότητα ισοδυναμεί με μία ή μιάμιση κούπα καφέ».

Πίνοντας λοιπόν τόση ποσότητα καφέ ο οργανισμός μας ωφελείται σε πολλά επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα ο καφές είναι από τα λίγα ροφήματα που μπορούμε να απολαμβάνουμε, αφού ένα κουταλάκι του γλυκού καφέ αποδίδει περίπου 20 θερμίδες. Αυτό που προσθέτει θερμίδες είναι η ζάχαρη και άλλα συνηθισμένα συνοδευτικά όπως το γάλα, η σαντιγί ή το αφρόγαλα. Μια από τις πιο γνωστές ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, είναι η αύξηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου. Ο καφές μας κρατά σε εγρήγορση, για αυτό και αρκετοί συνηθίζουν να τον καταναλώνουν καθώς δουλεύουν ή καθώς διαβάζουν. Ο καφές φαίνεται επίσης πως μπορεί να δράσει και ως σύμμαχος μας στο αδυνάτισμα καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως μειώνει την όρεξη.

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν πως υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικές ενδείξεις ότι ο καφές συμβάλλει ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Μία από αυτές είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. «Το μαγνήσιο και το χρώμιο φαίνεται να είναι τα συστατικά του καφέ, στα οποία οφείλεται η συγκεκριμένη του ιδιότητα, καθώς αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας».

Άλλες ασθένειες από τις οποίες φαίνεται επίσης να μας προστατεύει ο καφές είναι η άνοια, το αλτσχάιμερ και το πάρκινσον.

Όπως προαναφέραμε, ένας πολύ βασικός λόγος που οι άνθρωποι πίνουν καφέ είναι η κατανάλωση καφεΐνης. Ο ανθρώπινος οργανισμός, μπορεί να απορροφήσει περίπου 300mg καφεΐνης, ενώ διαλύει το 20% κάθε ώρα.

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 90% των ανθρώπων λαμβάνουν καθημερινά καφεΐνη στον οργανισμό τους. Το ποσοστό αυτό ωστόσο, δεν αφορά μόνο την κατανάλωση καφέ, αφού και άλλα ροφήματα, περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά. Αν και η εκτίμηση είναι αρκετά δύσκολη, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων που προτιμά τον καφέ έναντι των υπολοίπων ροφημάτων ξεπερνά το 60%.

Ενδιαφέροντα είναι επίσης τα στατιστικά της παγκόσμιας ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia σχετικά με την παγκόσμια κατανάλωση καφέ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ροφημάτων καφέ που καταναλώνονται στον κόσμο ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια κούπες ημερησίως.

Μερικά στατιστικά….Εσείς πού ανήκετε;

Το 35% των καταναλωτών προτιμούν να πιουν τον καφέ τους σκέτο.

Το 65% της κατανάλωσης του καφέ γίνεται τις πρωινές ώρες.

Το 25% των ανθρώπων θεωρεί ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει την ημέρα του αν δεν πιει καφέ.

Το 24% πίνουν περισσότερους από 14 καφέδες την εβδομάδα.

Περίπου 25 λεπτά την ημέρα σπαταλιούνται στην προετοιμασία και κατανάλωση καφέ.

Περισσότεροι από 20 καφέδες την εβδομάδα καταναλώνονται κατά την ώρα εργασίας. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για το 2016 δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η 2η χώρα κατανάλωσης καφέ εκτός σπιτιού παγκοσμίως.

Τώρα για την  Καστοριά……δυστυχώς τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Πρέπει να ξέρετε ότι κάποτε υπήρξε στη Νότια παραλία καφετέρια που έδινε σε προηγούμενη 10ετία πάνω απο 500 κιλά σε καφέ το χρόνο και τελευταία μετά βίας ξεπερνούσε τα 100 κιλά. Στο νομό, μόνο μια εναπομείνασα καφετέρια από τις 3 τότε πρωτοκλασάτες ίσως ξεπεράσει τα 500 κιλά σε ετήσια κατανάλωση εσπρέσο, όταν η δεύτερη βρίσκεται σε χωριό με δυνατό brand name καφέ προσφέροντας και gourmet espresso εδώ και 5 χρόνια-πράγμα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νομού.

Ο νομός με τις πιο ακριβές τιμές σε καφέ είναι η Καστοριά. Για παράδειγμα υπήρξε ξενοδοχείο σε μεγάλο χωριό, όπου πωλούσε το ”εσπρεσάκι” στη τιμή των 4€ με αποτέλεσμα σήμερα να μην πηγαίνει ΚΑΝΕΝΑΣ εκεί για καφέ. Το ίδιο και καφέ όπου έκλεισε, στη Νότια Παραλία όπου πωλούσε τον καπουτσίνο έναντι 4€. Έτσι, δεν είναι τυχαίο οτι οι Καστοριανοί τα τελευταία 5 χρόνια προτιμούν να πίνουν το καφεδάκι τους στα χωριά διότι είναι πιο οικείο το περιβάλλον. Τώρα σύμφωνα πάντα με τα ”λεγόμενα” Καστοριανών, ίσως μέχρι το 2020 να έχουν απομείνει ελάχιστα καφέ στο νομό λόγω των πανάκριβων ενοικίων και των δυσμενών καταστάσεων.

Street cafes….Καστοριά

Το ένα είναι η συνέχεια του ίδιου street cafe, από άλλον νομό. Όσο για το δεύτερο ως πολυεθνική έχει κάνει ήδη τη διαφορά στη πιάτσα των ταξί. Ενώ τα δυο που υπάρχουν, ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους πουλώντας καλό χαρμάνι καφέ σε λογική τιμή για την εποχή μας. Ο ένας ιδιοκτήτης είναι από την Φλώρινα κι ο άλλος απο τον νομό μας, όπου και ετοιμάζει και hot-dogs. Εδώ πρέπει να αναφέρω και τη γέννηση ενός νέου speciallity street cafe στήν Μεσοποταμία, όπου από μία μηχανή καφέ μπορείς να πιεις 3 διαφορετικά χαρμάνια……τι να γράψω, μάλλον εύγε όταν αυτή η ιδέα μας βρίσκει άφωνους και μάλιστα γιατί δεν την σκέφτηκε κάποιος στη πόλη της Καστοριάς. Υπάρχει άραγε απάντηση……ναι θα έλεγα.

Πρός το παρόν σας αποχαιρετώ με μια πρόταση, τον κακό καφέ μπορείτε να τον πιείτε οπουδήποτε, τον καλό καφέ όμως πρέπει να τον ψάξετε.

Φίλιππος Θεοδώρου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria