Βγαίνει μπροστά ο Καραμανλής - OlaDeka

Βγαίνει μπροστά ο Καραμανλής

Την ανάγκη ομοψυχίας και συναίνεσης για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων θέλει να αναδείξει ο πρώην πρωθυπουργός μεταβαίνοντας στους ακριτικούς νομούς, ενώ παράλληλα δείχνει και τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα λεπτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής

Η έντονη ανησυχία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων, μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις Ερντογάν και τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές στην περιοχή του Εβρου, οδήγησε τον Κώστα Καραμανλή να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά από τη στιγμή που παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τριήμερη περιοδεία στη Θράκη.

Η επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού στους τρεις νομούς, που άρχισε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του ιδιωτική, ωστόσο η συγκυρία που επέλεξε να την πραγματοποιήσει δεν είναι καθόλου τυχαία. Οπως καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε το ταξίδι του, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ έχουν ειδοποιηθεί και οι τοπικοί παράγοντες στην περιοχή.

Ο Κώστας Καραμανλής έχει, βέβαια, στενούς δεσμούς με τις ακριτικές περιοχές της χώρας από την περίοδο της διακυβέρνησης του. Από το περιβάλλον του υπενθυμίζονται, εξάλλου, οι προσπάθειες που είχαν γίνει τότε, με κορυφαίες την πολιτική της «ισοπολιτείας και ισονομίας», που προέβλεπε ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως θρησκείας, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας, τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, με ετήσια έσοδα της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, που θα έμεναν στην περιοχή, όπως και τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που είχε εγκαινιάσει ο Κώστας Καραμανλής με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με την τωρινή κίνησή του ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη ομοψυχίας και συναίνεσης για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων, ενώ παράλληλα δείχνει και τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χειρισμό τέτοιων λεπτών ισορροπιών, παρόλο που από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή τονίζεται ότι η επίσκεψη έχει σκοπό την ενίσχυση της κεντροδεξιάς παράταξης. Σημειωτέον όμως ότι δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η ΝΔ δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στους δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός θα αποφύγει τις δηλώσεις, όπως και τις… τυμπανοκρουσίες, με το επιτελείο του να έχει ζητήσει χαμηλούς τόνους απ’ όλους τους τοπικούς παράγοντες, κυρίως λόγω της κρισιμότητας των εθνικών θεμάτων. Δίπλα του θα βρίσκονται δε διαρκώς οι καραμανλικοί Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Κοντός και Αναστάσιος Δημοσχάκης. Αν και το ακριβές πρόγραμμά του δεν έχει γίνει γνωστό, ο Κώστας Καραμανλής δεν αποκλείεται κατά την επίσκεψή του στην Ορεστιάδα να συναντηθεί και με τους γονείς των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βλέπει έπειτα από καιρό τον Κώστα Καραμανλή να ενεργοποιείται και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Συνεργάτες του προέδρου της παράταξης επικροτούν μεν την περιοδεία του, παράλληλα όμως παρακολουθούν στενά όσα συμβαίνουν στη Θράκη αυτό το τριήμερο.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 48 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria