Αξιολόγηση: Όλα έτοιμα πριν την τελική ευθεία – Εκτός συζήτησης προληπτική πίστωση - OlaDeka

Αξιολόγηση: Όλα έτοιμα πριν την τελική ευθεία – Εκτός συζήτησης προληπτική πίστωση

Οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων έχουν ήδη αρχίσει ενώ μια πιο σαφής εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων για την τελική αξιολόγηση που μας οδηγεί εκτός προγράμματος, θα ξεκαθαρίσει αύριο Τετάρτη στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών.

Η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί σταθερά την πολιτική για καθαρή έξοδο, γεγονός που επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ξεκαθαρίζει ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα εξειδικεύοντας τη βασική κατεύθυνση σε δηλώσεις του σήμερα Τρίτη στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια. Να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Με την προληπτική γραμμή πίστωσης, άρα και πρόγραμμα, οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ομόλογα σε επίπεδο να επενδύσουν και τα ασφαλιστικά τα ταμεία (investment grade). Αρα το μόνο που θα πετύχουμε είναι έναν χρόνο καθυστέρησης για να γυρίσουμε στην κανονικότητα».

Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν ως τις 24 Μαΐου για την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων και ήδη – σύμφωνα με πληροφορίες – έχουν προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης ενός προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας.

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα εκτιμάται ότι μόνο ένας μικρός αριθμός από τα 88 της 4ης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και γι’ αυτό ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος με επιστολή στους υπουργούς, ζητεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

«Αγκάθια» παραμένουν η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η περαιτέρω απελευθέρωση σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, και ο επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Στις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί ζήτημα επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου.

Στις 24 Μαΐου όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στόχος είναι η τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας να είναι έτοιμα εως το Europgroup της 21ης Ιουνίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria