Μετά το Πάσχα τα αποκαλυπτήρια του αναπτυξιακού σχεδίου - OlaDeka

Μετά το Πάσχα τα αποκαλυπτήρια του αναπτυξιακού σχεδίου

Μετά το Πάσχα θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2019-2022.

Το κείμενο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στις επόμενες ημέρες και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και να συζητηθεί στο Eurogroup στις 27 Απριλίου.

Κατά τις πληροφορίες, κεντρική ιδέα του σχεδίου στο οποίο θα περιγράφεται ένα μοντέλο ανάπτυξης είναι η στοχευμένη ανάπτυξη της οικονομίας με προσέλκυση άμεσων επενδύσεων (ελληνικών και ξένων) σε κλάδους αιχμής στον τουρισμό (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, τουριστικά ακίνητα), στις αργούσες βιομηχανικές μονάδες και στην ενέργεια.

Ειδικό βάρος θα δίνεται στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να συνεχιστούν στη δημόσια διοίκηση, όπου η κεντρική ιδέα είναι ο εκσυγχρονισμός με νέο μισθολόγιο που θα διευρύνει την απόσταση της κορυφής της ιεραρχίας στην πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης με προφανή στόχο την προσέλκυση επιστημόνων και στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναπτυξιακό σχέδιο θα στοχεύει μεταξύ άλλων, σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, στην αλλαγή της διαχείρισης των κονδυλίων με έμφαση στα έργα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα, στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας (μέσω και της αύξησης του κατώτατου μισθού).

Κύριο βάρος για τη χρηματοδότηση του σχεδίου θα δοθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ, στην «αναπτυξιακή τράπεζα», καθώς και στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, δεδομένου ότι οι τελευταίες έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την τοπική κοινωνία και τοπικούς επιχειρηματίες. Αντίθετα, μικρότερο βάρος θα αναλάβουν οι συστημικές τράπεζες, λόγω του σημαντικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria