ΜΑΞΙΜΟΥ: «Το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω πετούσε με τα φώτα σβηστά» - OlaDeka

ΜΑΞΙΜΟΥ: «Το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω πετούσε με τα φώτα σβηστά»

«ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ»

Μια νέα διάσταση στο επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω δίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά», Δηλαδή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το τουρκικό ελικόπτερο δεν πέταξε πάνω από το νησί και τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από την φρουρά

Υπογραμμίζεται ωστόσο πως η νυχτερινή πτήση έγινε με σβηστά φώτα, που εντάσσεται “στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους”.

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του περιστατικού καθώς και νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, (χωρίς επίσημη ανακοίνωση) που δεν διέψευδαν το συμβάν.

Το περιστατικό έγινε περίπου στις δέκα και μισή. Οπτική επαφή με το ελικόπτερο δεν υπήρξε σύμφωνα αλλά ακούστηκε ο ήχος της πτήσης στο νησί. Η φρουρά ενημέρωσε αμέσως τη διοίκηση στη στο Καστελόριζο και δόθηκε εντολή να απαντήσουν με τροχιοδεικτικά πυρά. Η φρουρά πυροβόλησε προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που κινείτο το ελικόπτερο

Το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, κάτω από τα 300 μέτρα, και μόλις είδε τα πυρά άλλαξε πορεία και έφυγε. Tο πρωί του Μ.Σαββάτου είχε γίνει παρόμοια υπερπτήση από ελικόπτερο της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε σχόλιο.

10/04/2018 13:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria