Η επίθεση στη Συρία η αλλαγή στάσης της Τουρκίας και η Ελλάδα - OlaDeka

Η επίθεση στη Συρία η αλλαγή στάσης της Τουρκίας και η Ελλάδα

Η επίθεση των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία ήταν “στοχευμένη” και φαίνεται ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα ΄χει συνέχεια. Οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει βέβαια σημαντικές δυνάμεις στη περιοχή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χτύπησαν δείχνει ότι δεν θέλουν να τραβήξουν το σχοινί.

Στόχοι που έχουν να κάνουν με τα ρωσικά ή τα ιρανικά συμφέροντα δεν επλήγησαν κι αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων.

Οι εξελίξεις στη Συρία όχι απλά μας ενδιαφέρουν. Μας “καίνε”.

Η Ελλάδα έμαθε για την επίθεση όταν αυτή ανακοινώθηκε, αλλά από χθες είχε σαφή σημάδια ότι η ώρα της εκδήλωσής της ήταν πολύ κοντά. Δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια από τις πολλές στρατιωτικές διευκολύνσεις που έχουν παραχωρηθεί στις ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος, ωστόσο από κάποιες επαφές και συζητήσεις που είχαν γίνει χθες ήταν σαφές ότι το θέμα “επίθεση στη Συρία” θα άνοιγε σε λίγες ώρες.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η πληροφορία που λέει πως για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν το παραμικρό από τη Τουρκία ,η οποία όμως εδώ και λίγες ώρες έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις με την σαφή στροφή της προς τη Δύση, όπως αυτή εκφράστηκε με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η Άγκυρα “χαιρέτησε την επίθεση” χαρακτηρίζοντας την ως “κατάλληλη αντίδραση”. Προφανώς αυτή η θέση δεν θα ικανοποιεί τη Μόσχα.

Είναι μάλλον πολύ νωρίς να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Πρώτα απ΄ όλα ,γιατί όπως φαίνεται η επίθεση εναντίον της Συρίας δεν θα ΄χει συνέχεια. Ήταν μια επίθεση πολύ “βολική” για όλους. Για τους Τραμπ, Μέϊ και Μακρόν ήταν μια εύκολη επίδειξη δύναμης η οποία έγινε όπως φαίνεται με τη Μόσχα να ΄ναι ενημερωμένη πριν οι πύραυλοι εκτοξευθούν κατά στόχων στη Συρία. Η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να κάνει μια δήλωση “μετανοίας” προς τη Δύση την οποία έχει ανάγκη με την οικονομία της να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διατηρήσει αυτή τη στάση ή ότι θα επιλέξει να εγκαταλείψει τη προσπάθεια δημιουργίας ενός συμμαχικού άξονα με Μόσχα και Τεχεράνη.

Οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να ανεβάσει τη “γεωπολιτική της μετοχή”. Οι Αμερικανοί δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη χρήση πολλών και διάφορων υποδομών και εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Από Δευτέρα ξεκινούν οι πτήσεις των UAV MQ-9 Reaper από τη Λάρισα και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει αεροδρόμια και βάσεις για τη μεταστάθμευση ιπτάμενων μέσων στην Ελλάδα καθώς δείχνουν να έχουν έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Τουρκία. Αυτό δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει σύντομα, ακόμη κι αν η στροφή Ερντογάν αποδειχτεί ότι είναι μόνιμη κι όχι ευκαιριακή. Το ερώτημα είναι αν το ΄χουμε καταλάβει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria