«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ για τη δεξιά στροφή - OlaDeka

«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ για τη δεξιά στροφή

«Κυριάκο, αυτό είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη και δεν θα περάσει έτσι». Με αυτή τη φράση έκλεισαν το πρωί της περασμένης Πέμπτης το τηλέφωνο η Φώφη Γεννηματά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί μια δύσκολη και τεταμένη συζήτηση, που είχε ως συνέπεια να αναδυθεί ο υπόγειος «άξονας» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και Ευάγγελο Βενιζέλο και να μείνει μόνη της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αντιμέτωπη με μια εσωκομματική στρατηγική που θα ταλαιπωρήσει και την ίδια και τη Χαριλάου Τρικούπη ως τις εκλογές, κυρίως όμως έπειτα από αυτές: τις εσωκομματικές πιέσεις του βενιζελικού μπλοκ του ΠΑΣΟΚ για στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Το τηλεφώνημα της περασμένης Πέμπτης έγινε με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ χρωστούσε μια απάντηση στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Μια απάντηση σε σχέση με την επιστολή που του είχε αποστείλει η τελευταία -όπως και σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα- για να εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια επιστολή που μετά το «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε εκ νέου στην επιφάνεια όχι μόνο την πολιτική απομόνωση της κυρίας Γεννηματά, αλλά κυρίως τον διαρκή άξονα μεταξύ της ΝΔ και του βενιζελικού μπλοκ του ΠΑΣΟΚ.

Υπόγεια ρεύματα

Εξάλλου, τα υπόγεια ρεύματα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των «προθύμων» για συνεργασία μαζί της από το Κίνημα Αλλαγής είχαν αποτυπωθεί ακόμη και… δημοσίως. Σχεδόν πριν καν φύγει η επιστολή Γεννηματά προς τα κόμματα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης είχε σπεύσει, προλαβαίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποκλείσει την εκκίνηση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης λόγω του… τοξικού πολιτικού κλίματος και εξαιτίας της Προανακριτικής για το σκάνδαλο Novartis. Λεπτομέρεια: σε συνέντευξή του ο Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι «η ΝΔ θα στήσει όσες Προανακριτικές χρειαστούν κατά του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά προφανώς μόνο οι Προανακριτικές του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν… τοξικό πολιτικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, ταυτόσημη άποψη -με τις ίδιες, προσεκτικά διαλεγμένες διατυπώσεις περί «τοξικού» κλίματος- εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας όχι απλώς να υπονομεύσει, αλλά και να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων την πρωτοβουλία Γεννηματά.

Ανοιχτή υπονόμευση

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, άλλωστε, που έχει εντείνει τις πιέσεις προς την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής με στόχο να γυρίσει προς τα… δεξιά το τιμόνι του κόμματος, δεν έκρυψε και σε δημόσια τοποθέτησή του την ενόχλησή του που δεν… συνδιοικεί με την κυρία Γεννηματά. «Αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την Κοινοβουλευτική Ομάδα;» διερωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον αγαπημένο του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταλόγισε στη Φώφη Γεννηματά «στρατηγική σύγχυση», διότι, όπως είπε, «εκεί που έχεις στο στόχαστρο την επίθεση που κάνει η κυβέρνηση κατά των θεσμών, καλείς την κυβέρνηση, από ίση απόσταση, να σου πει αν συμφωνεί και αν συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πρόσφατο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όταν ζήτησε από το κόμμα του «διαρκές μέτωπο κατά του πραξικοπήματος», απορρίπτοντας διαρρήδην και κατηγορηματικά τη γραμμή των ίσων αποστάσεων που, έστω και ρητορικά, προσπαθεί να διαχειριστεί και να επιβάλει στο κόμμα της η Φώφη Γεννηματά.

Σημειωτέον, πάντως, ότι μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση Γεννηματά, στη Χαριλάου Τρικούπη έπαθαν πανικό μήπως και… παρεξηγηθούν στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε «ναι». Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, πηγές του Κινήματος Αλλαγής είχαν σπεύσει να… πάρουν πίσω την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, αποκλείοντας κάθε σενάριο περί συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής που φοβούνταν ότι, αν μετά το «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανιζόταν η Φώφη Γεννηματά να συνομιλεί μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα, θα ενέσκηπτε… εμφύλιος στο Κίνημα Αλλαγής. Ετσι, όταν ο πρωθυπουργός απάντησε στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, διαβεβαιώνοντάς τη ότι είναι στη διάθεσή της για να συζητήσουν για μια «προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση», η Χαριλάου Τρικούπη φρόντισε να κλείσει την πόρτα που είχε η ίδια… ανοίξει, λέγοντας πως «ό,τι έχει να πει η κυρία Γεννηματά με τον κ. Τσίπρα θα το πουν στη Βουλή».

Σε ομηρία

«Πήγαμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία για να παίξουμε μπάλα και κόντεψε να κοπεί το κόμμα στα δύο». Η φράση ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα της Κεντροαριστεράς, που διαπιστώνει με πικρόχολο τρόπο ότι η Φώφη Γεννηματά παραμένει δέσμια των εσωκομματικών συσχετισμών και του βενιζελικού μπλοκ, το οποίο φροντίζει να κάνει ηχηρή την παρουσία του. Μάλιστα, με όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ενισχύοντας την εσωστρέφεια, επί της ουσίας «έσβησε» ο όποιος θετικός αντίκτυπος από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, μέσω του οποίου η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προσδοκούσε σε μια νέα δυναμική, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κατάσταση ομηρίας στην οποία βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά προβληματίζει εντόνως τόσο την ίδια όσο και τους συνεργάτες της, καθώς όλα δείχνουν ότι σύντομα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος: Θα πάει στις εκλογές απαλλαγμένη από την εσωστρέφεια και δείχνοντας σε όλους ποιος χαράσσει τη γραμμή ή θα αφήσει το βενιζελικό μπλοκ να διαμορφώνει τις εξελίξεις, να θολώνει το πολιτικό μήνυμα του κόμματος και να σπρώχνει τη Φώφη Γεννηματά ολοένα και βαθύτερα στην πολιτική αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria