Ερντογάν: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας - OlaDeka

Ερντογάν: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή AOZ έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το κλίμα έντασης που επικρατεί στη Μεσόγειο, ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως και οι δύο πλευρές του νησιού πρέπει να συνεργαστούν αναφορικά με τη διαδικασία των γεωτρήσεων.

«Και η νότια και η βόρεια Κύπρος έχουν δικαιώματα στα κυτάσμα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα εξορυχθούν εκεί. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μονομερείς ενέργειες από καμία πλευρά», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Hurriyet Daily News.

«Αν ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να κινηθεί κατά ειλικρινή τρόπο, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θα πρέπει να κάνει : Να επιτύχει μία συμφωνία, μέσω διαπραγμάτευσης, με τη βόρεια Κύπρο για το πώς και από ποιον θα συνεχιστούν οι κινήσεις. Οι γεωτρήσεις θα πρέπει να γίνουν από κοινού και η παραγωγή θα πρέπει να μοιραστεί», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν, στις ίδιες δηλώσεις, επεσήμανε δε πως η Τουρκία έχει δικό της γεωτρύπανο που μπορεί να κάνει μελέτες στην περιοχή.

«Δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «ίσως η Γαλλία επιχειρήσει να το κάνει με την Total στο μέλλον ή οι ΗΠΑ με το Exxon. Αλλά είναι αδύνατο για μας να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπριών που απορρέουν από τη διεθνή νομοθεσία».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria