Σφοδρή αντιπαράθεση για τα εθνικά θέματα στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη - OlaDeka

Σφοδρή αντιπαράθεση για τα εθνικά θέματα στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εστιάστηκε  η αποψινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών της Βουλής με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκρούονται για τους χειρισμούς στο θέμα των δύο στρατιωτών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι πρέπει επιτέλους να πράξει τα δέοντα για να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί στη χώρα μας. Ο ίδιος μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για επιπόλαιους χειρισμούς τόσο στα ελληνοτουρκικα όσο και στο σκοπιανό.

Τσίπρας: Με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει τα θέματα αυτά εκτός της αντιπαράθεσης για «επικοινωνιακά κέρδη». Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είπε πως η χώρα έχει ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει ως πυλώνας σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανευθυνότητα ως προς παλαιότερη ανακοίνωση της ΝΔ η οποία ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας «δεν επιχειρηματολόγησε για την ελληνικότητα των Ιμίων» σε επικοινωνία του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ»

« Με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η χώρα μας είναι ανοιχτή για διάλογο όχι όμως για παιχνίδια.

Μητσοτάκης: Είστε επιπόλαιος στην εξωτερική πολιτική

«Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις και να μας λέτε ότι υπάρχει κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας εκ νέου τον λόγο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συναινέσει στη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τον κατηγόρησε πως πρώτα συνομίλησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του και κατόπιν με τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε πως επειδή δεν υπάρχει κοινή θέση με τον κυβερνητικό εταίρο στο Σκοπιανό, συνομιλεί με τον κύριο Ζάεφ ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Σκοπιανός πολιτικός να φτάσει στο σημείο να ζητήσει ακόμα και αλλαγές στο ελληνικό Σύνταγμα.

«Έχετε αποφασίσει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που είναι απών και δεν σας ενώνει τίποτα παρά μόνο η αγάπη για την εξουσία και την καρέκλα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους ΑΝΕΛ ακροδεξιό σε ορισμένες εκφάνσεις του κόμμα.
Αναφερόμενος στο ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας το προηγούμενο διάστημα με την τουρκική ηγεσία, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καλέσει τον Τούρκο ομόλογό του ή τον Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσει την ελληνική αγανάκτηση για την κράτηση των δύο Ελλήνων.

Τσίπρας: Δεν θα κάνω ένα σύνηθες περιστατικό, μείζον θέμα. Σοβαρευτείτε!

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας λέγοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε περίοδο έντασης, στο «πόδι» ή για επικοινωνιακούς λόγους.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πιεζόμενος από ακραία δεξιά στοιχεία εντός του κόμματός του άλλαξε τη θέση του στο Σκοπιανό και δεν υποστηρίζει πλέον την εθνική γραμμή που ήταν σύνθετη ονομασία, erga omnes, με αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα.
Απαντώντας σε έντονο ύφος για τις επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στο θέμα των δύο στρατιωτών τον κάλεσε να σοβαρευτεί και να μην του ζητάει να τηλεφωνήσει στην τουρκική ηγεσία.

«Θα τους καλέσω όταν σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία η επικοινωνία αυτή θα έχει αποτέλεσμα και δεν θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα. Είναι ανεύθυνο να μου ζητάτε κάτι τέτοιο στο κοινοβούλιο. Δεν θα μετατρέψω ένα σύνηθες διαδικαστικό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria