Στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύουν με νόμο την πώληση γούνας – Και στα αξεσουάρ - OlaDeka

Στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύουν με νόμο την πώληση γούνας – Και στα αξεσουάρ

Το Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε την πώληση γούνινων ενδυμάτων μετά το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Εποπτικών αρχών της πόλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του κλάδου.

Η απαγόρευση η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019, ισχύει για ενδύματα και αξεσουάρ που περιέχουν πραγματική γούνα, συμπεριλαμβανομένων παλτών, μπρελόκ και γαντιών.

Εντούτοις, εξαιρούνται κάποια ζωικά προϊόντα όπως το δέρμα και το μαλλί, ενώ τα καταστήματα που πωλούν γούνινα ρούχα από δεύτερο χέρι θα συνεχίσουν να πωλούν τα μεταχειρισμένα. Όσοι παραβούν την απόφαση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως 1.000 δολάρια.

 Η απαγόρευση αυτή, ωστόσο, προβλέπει να δοθεί μια περίοδος χάριτος μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 στους εμπόρους λιανικής πώλησης ώστε να πουλήσουν τα γούνινα προϊόντα που υπάρχουν στον κατάλογό τους, για παραγγελίες που έχουν δεχτεί πριν από τις 20 Μαρτίου 2018.
«Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται βίαια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για να στηρίξουν τη βιομηχανία μόδας», δήλωσε μετά την ψήφιση της απαγόρευσης η Κέιτ Τανγκ, εισηγήτρια της πρότασης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η πώληση προϊόντων από πραγματική γούνα στο Σαν Φρανσίσκο είναι «ασυμβίβαστη με το ήθος της πόλης να αντιμετωπίζει όλα τα έμβια όντα, τους ανθρώπους και τα ζώα με καλοσύνη». Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Μαρκ Φάρελ τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης λέγοντας ότι θα την υπογράψει όταν «φθάσει στο γραφείο του».
Ωστόσο, η βιομηχανία γούνας εναντιώθηκε στην απόφαση προειδοποιώντας για απώλεια εκατ. δολαρίων και θέσεων εργασίας. Η Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας και το Συμβούλιο της Αμερικής για τη Γούνα απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα μία επιστολή στο Συμβούλιο Εποπτικών Αρχών στην οποία υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση «θα επιφέρει απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας».

Υπέρ της απαγόρευσης τάχθηκε η Humane Society International (HSI) που αγωνίζεται υπέρ της καλής μεταχείρισης των ζώων.

«Σήμερα το Σαν Φρανσίσκο μπήκε στον χάρτη ως μία κορυφαία προοδευτική πόλη», δήλωσε η επικεφαλής της HSI, Κίτι Μπλοκ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μία συναρπαστική και ιστορική νίκη τόσο για τα ζώα, όσο και για τον συμπονετικό καταναλωτισμό».

Το Σαν Φρανσίσκο είναι η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη που έχει υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική.

Υπάρχουν ήδη παρόμοιες απαγορεύσεις στο Δυτικό Χόλιγουντ και στο Μπέρκλεϊ.

ΑΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria