Οι ελληνικές επιχειρήσεις που κατακτούν τον κόσμο - OlaDeka

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που κατακτούν τον κόσμο

Τον δρόμο της εξωστρέφειας έχουν επιλέξει οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν καταγράψει λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η συνεχώς συρρικνούμενη ελληνική αγορά σε όλους σχεδόν τους τομείς της ελληνικής οικονομίας οδήγησε τις ελληνικές επιχειρήσεις εκτός των ελληνικών συνόρων επιλέγοντας ακόμη και μακρινούς προορισμούς, όπως Μπαχάμες, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία αλλά και Αμερική.

Δεύτερο εργοστάσιο σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Αμερική (ήδη έχει ένα στο Νιου Τζέρσει) η Megas Yeeros, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γύρου και κρεατοσκευασμάτων στην Ελλάδα .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  μονάδα στο New Jersey της Αμερικής ήταν μια επένδυση 5 εκατ. ευρώ, παράγει κατεψυγμένο γύρο, καθώς μόνο έτσι επιτρέπεται να διακινηθεί στις ΗΠΑ σε ψητοπώλεία. Η μονάδα ξεκίνησε να παράγει από τον Αύγουστο του 2014. Πλέον, η μονάδα της Αμερικής ήδη τροφοδοτεί περί τις 20 πολιτείες της χώρας, ενώ κάνει εξαγωγές σε Καναδά, Παναμά και Ντουμπάι.

Άνοιγμα στις Μπαχάμες έκανε σχετικά πρόσφατα και η αλυσίδα ταχείας εστίασης Γρηγόρης, προσφέροντας στους κατοίκους και τουρίστες του νησιού γευστικές ελληνικές προτάσεις, όπως παραδοσιακές πίτες, σάντουιτς, special ροφήματα μέχρι και τον τον αυθεντικό καφέ Cofeeright.

Εκτός από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, η γνωστή αλυσίδα καφέ έχει ήδη παρουσία σε Κύπρο, Ρουμανία και Αλβανία, όπου δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια και συνεχίζει την αναπτυξιακή της δραστηριότητα, στοχεύοντας νέες χώρες.

Mέχρι την μακρινή Αυστραλία έχουν φτάσει τα ελληνικά burger, των Goody’s Burger House, όπου πέρυσι άνοιξε το πρώτο κατάστημα τους στη Μελβούρνη σε ένα από τα πιο δημοφιλή περάσματα της πόλης.

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το πρώτο που ανοίγει στη χώρα της Αυστραλίας από γνωστό όμιλο επιχειρηματιών που εξειδικεύεται στα τρόφιμα και στην εστίαση, ενώ το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει τη λειτουργία 10 καταστημάτων μέσα στα επόμενα 4 χρόνια στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Πρόσφατα τα Goody’s Burger House υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο SODIFRAM για την ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων Goody’s Burger House στα υπεράκτια διαμερίσματα της Γαλλικής Δημοκρατίας (Μαγιότ και Ρεουνιόν) στον Ινδικό Ωκεανό και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κομορών.

Το σχέδιο εξωστρέφειας που υλοποιεί ο Όμιλος Εστίασης Goody’s – Everest και ήδη περιλαμβάνει συμφωνίες για την ανάπτυξη των σημάτων του σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Λιβύη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη λειτουργία περισσοτέρων από 20 καταστημάτων σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικού Ομίλους η Chipita έχει σήμερα 11 εργοστάσια: 4 στην Ελλάδα, 2 στη Ρουμανία και από ένα σε Βουλγαρία, Ινδία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Κι αυτά σε μια περίοδο όπου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 63 εκατ. ευρώ η επένδυσή της στη Σλοβακία, η οποία αφορά την κατασκευή πολύ μεγάλου εργοστασίου στα νότια της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Τρνάβα, κοντά στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Με αυτή την επένδυση η Chipita, η οποία διαθέτει παραγωγικές μονάδες και στην Πολωνία, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην Κεντρική Ευρώπη.

Μία ακόμη εταιρεία που έχει εντατικοποιήσει τις κινήσεις της στο εξωτερικό είναι η αλυσίδα παγωμένου γιαουρτιού Chillbox.

Η αλυσίδα βρίσκεται σε 13 χώρες, στην Ευρώπη την Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Αιχμή του δόρατος αποτελούν τα 2 νέα καταστήματα που προστέθηκαν στο εκτεταμένο δίκτυο της Chillbox, στην Times Square, στην Αμερική και στο Dammam, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας μετά την Τζέντα. Και η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες συνεχίζεται, καθώς σχεδιάζονται ήδη τα νέα καταστήματα, στη Βοστώνη και στη Τζέντα.

Το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό στρέφει η διοίκηση των Mikel καθώς μετά από την Κύπρο και το Ντουμπάι, άνοιξε προ ημερών τα φτερά της και εγκαταστάθηκε επισήμως στο Λονδίνο.  Το νέο, μοντέρνο κατάστημα 120 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στην οδό Tottenham Court Road 93, σε μία στρατηγικής θέσης περιοχή για τα παγκόσμια coffee brands δηλαδή, την οποία προτιμούν κατά κόρον οι λάτρεις του καφέ.

Επόμενοι σταθμοί για την Mikel Coffee Company είναι οι Η.Π.Α, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία.

Δημιουργήθηκε το 2011 εν μέσω κρίσης και κατάφερε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση του κλάδου, ενώ πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητες της και εκτός Ελλάδας.

Η ελληνική αλυσίδα στεγνοκαθαριστηρίων Drops Laundry Services έχει καταφέρει μέσα σε μερικά χρόνια να διαθέτει ένα δίκτυο 14 καταστημάτων, σε 13 περιοχές της Αττικής, ενώ πρόσφατα άνοιξε και δύο νέα καταστήματα στην Κύπρο (Λεμεσό).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria