Καστοριά: Παρουσίαση του βιβλίου “Βίτσι – Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας” - OlaDeka

Καστοριά: Παρουσίαση του βιβλίου “Βίτσι – Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας”

Ο νέος ιστορικός-ταξιδιωτικός οδηγός για το Βίτσι, αποτελεί συλλογικό προϊόν μιας πολύχρονης έρευνας, τόσο στα ιστορικά αρχεία όσο και στο ίδιο το γεωγραφικό πεδίο. Ο οδηγός κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη «Σύγχρονη Εποχή» και αποτελεί εκδοτική συνέχεια του αντίστοιχου οδηγού για τον Γράμμο. Αφετηρία για τη δημιουργία του ήταν το 1996, όταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του ΔΣΕ, μια μεγάλη ομάδα επιζώντων μαχητών επισκέφθηκαν τους χώρους της νιότης τους.

Τότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ομαδικός τάφος των μαχητών που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, τότε πατήθηκαν ξανά τα εδάφη όπου εκπαιδεύονταν οι μαθητές της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ του ΔΣΕ στον Λαιμό της Πρέσπας, τότε έγινε η ανάβαση έως πάνω στις Πόρτες κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Βίτσι, την 2123, και αποκτήθηκαν οι πρώτες γνώσεις για το Μάλι Μάδι, που έστεκε δυτικά και απέναντι.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, εκτός από τα ταξίδια στην περιοχή υπήρχε πλέον στη διάθεση των ερευνητών ένα μεγάλο μέρος από το Αρχείο του ΚΚΕ, που άνοιγε καινούργιους δρόμους στην έρευνα. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια από κατοίκους της περιοχής, ειδικά στα χωριά που μετράνε εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα. Σημαντική ήταν επίσης η γνώση για τα μονοπάτια που πρόσφεραν φίλοι ορειβάτες από τη Φλώρινα και την Καστοριά.

Απόλυτα αναγκαία ήταν η μαρτυρία συντρόφων, επιζώντων μαχητών του ΔΣΕ, που περπάτησαν ξανά σ’ αυτά τα βουνά και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να διευκρινιστούν μερικές ιδιαίτερες πλευρές των μαχών.

Σε ό,τι αφορά τα περιεχόμενα, στον οδηγό περιλαμβάνονται 220 χιλιόμετρα περπατημένα μονοπάτια, 166 έγχρωμες φωτογραφίες, 34 σύγχρονοι χάρτες, 79 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ. Τρεις μεγάλες μάχες παρουσιάζονται εκτενώς: Η μάχη στο Μάλι Μάδι, η μάχη της Φλώρινας και οι μάχες της τελικής αναμέτρησης.

«Βίτσι – Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας»

(ιστορικός – ταξιδιωτικός οδηγός)

Παρουσίαση της νέας έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής από τον Θανάση Λεκάτη, δημοσιογράφο του “Ριζοσπάστη”

Παρασκευή 23 Μαρτίου, ώρα 7:00 μμ

στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Esperos, στη Χλόη

Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Καστοριάς του ΚΚΕ

EKSOFILO_vitsi

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria