Καλό κλίμα για Σκοπιανό στη Βιέννη, χωρίς τελικές αποφάσεις - OlaDeka

Καλό κλίμα για Σκοπιανό στη Βιέννη, χωρίς τελικές αποφάσεις

Ολοκληρώθηκε η τριμερής στη Βιέννη για το Σκοπιανό. Ο Νίμιτς προανήγγειλε πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να λυθούν δύσκολα ζητήματα, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχει βελτίωση. “Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης”, δήλωσε ο Κοτζιάς

Στην εποικοδομητική συνεργασία όλων για λύση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ εστίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς στη Βιέννη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτροφ.

“Εργαζόμαστε όλοι εποικοδομητικά, έχουμε εποικοδομητικές συναντήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον”, δήλωσε ο κ.Νίμιτς, σημειώνοντας ότι παράλληλα με την τριμερή υπήρξε συνάντηση ειδικών των δύο χωρών ώστε να εξετάσουν τα διφορούμενα σημεία μίας πιθανής συμφωνίας και να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ παραδέχθηκε ότι πρέπει να λυθούν δύσκολα ζητήματα που εκκρεμούν και προανήγγειλε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν. Προφανώς δηλαδή στη Βιέννη δεν υπήρξε συμφωνία σήμερα, όμως κατά τον κ.Νίμιτς έγιναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είπε ειδικότερα πως αυτή η σειρά των συναντήσεων και αυτός ο δρόμος εργασίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον, πως όσον αφορά στις “τεχνικές λεπτομέρειες” υπάρχουν εκκρεμή δύσκολα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, αλλά πως κατά τη γνώμη του υπάρχει βελτίωση σε αυτά τα ζητήματα, καταλήγοντας αισιόδοξος πως αυτό θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως “θα συνεχισουμε να εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο”.

«Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης» δήλωσε από τη Βιέννη, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει κάποια σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό. Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα ραντεβού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria