Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ - OlaDeka

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας, με μια σειρά Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους  δίνει εντολή στις σχολικές μονάδες να συμμετέχουν οι μαθητές στο Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας, με μια σειρά Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους  δίνει εντολή στις σχολικές μονάδες να συμμετέχουν οι μαθητές στο Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων.

Επίσης καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να προχωρήσουν στη σύσταση τριμελών  Επιτροπών Παραλαβής, οι οποίες θα έχουν στην ευθύνη τους τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο των γευμάτων. Μάλιστα αυτή η διαδικασία θα γίνεται στις ώρες 11.00-12.45, δηλαδή κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας.

Όμως, με βάση τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα και ανησυχίες διότι η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και το υπουργείο δεν γίνεται με την σοβαρότητα και την οργάνωση που απαιτείται αφού τα σχολεία, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη στοιχειώδη λειτουργία τους και δεν διαθέτουν, ούτε ειδικούς χώρους σίτισης, ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε τραπεζοκόμους για την ώρα της σίτισης, ούτε καθαρίστριες με αποτέλεσμα οι μαθητές να σιτίζονται στην τάξη τους αμέσως μετά το τέλος του μαθήματος, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο τα θρανία να πλυθούν και να απολυμανθούν.

Η  Ένωση Γονέων του Δήμου Άργους Ορεστικού θεωρεί ότι για να λειτουργήσει το Πρόγραμμα  θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την εγκύκλιο και με την ανάλογη σοβαρότητα,

  • Να φροντίσει για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των σχολείων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους, (θέρμανση, γραφική ύλη, επισκευές των κτιριακών εγκαταστάσεων, δημιουργία βιβλιοθήκης και εμπλουτισμός αυτών όπου υπάρχουν).
  • Να προχωρήσει στη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, για τα σχολεία όλης της χώρας, διασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους  εστίασης, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και  προσωπικού καθαριότητας.
  • Να επανεξετάσει συνολικά το ζήτημα της ανάληψης της ευθύνης για την ποιότητα και καταλληλότητα των γευμάτων, να απαιτείται ιδιαίτερα αυστηρός υγειονομικός έλεγχος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τους αντίστοιχους αρμόδιους κρατικούς φορείς και όχι από τους εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον ποιοτικό έλεγχο.
  • Να έχουν περάσει από ανάλογες εξετάσεις (πιστοποιητικό υγείας, πιστοποίηση HACCP) όλοι οι εμπλεκόμενοι όπως απαιτεί η νομοθεσία.
  • Να περιλάβει στις δηλώσεις των γονέων την επιλογή οι μαθητές κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο να παίρνουν μαζί τους το φαγητό, εφόσον αυτό φτάνει στις σχολικές μονάδες συσκευασμένο, ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους, ώσπου να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία.
  • Να θεσμοθετηθούν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να μην μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τις επιπλέον μερίδες για προσωπική προβολή, σε σχολεία και μαθητές άλλου Δήμου, ενάντια στις νόμιμες αποφάσεις του Υπουργείου και βέβαια το χειρότερο απ’ όλα θα ήταν να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων ή στα αδέσποτα ζώα.

ΤΟ Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΔΗΜΟΥ Α.ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria