H κυβέρνηση των Σκοπίων διαψεύδει ότι έχει προτείνει τέσσερα ονόματα - OlaDeka

H κυβέρνηση των Σκοπίων διαψεύδει ότι έχει προτείνει τέσσερα ονόματα

Διαψεύδει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τα περί αναφορών του Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνέντευξή του στο Reuters περί «παραθύρου» αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας

Ο πρωθυπουργός, όπως διευκρινίζεται, έκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και όχι του συντάγματος. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει συγκεκριμένα ότι ο Ζόραν Ζάεφ σε ερώτηση του Reuters απάντησε πως η χώρα «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα».

Ακόμη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαψεύδει πως ο Ζόραν Ζάεφ, στην ίδια συνέντευξή του, ανέφερε πως η χώρα του έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της.

Στην ανακοίνωσή σημειώνεται πως η κοινή γνώμη στη χώρα και διεθνώς γνωρίζει ότι πρόκειται για προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς. «Αυτό σημαίνει πως οι προτάσεις αυτές υφίστανται, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όμως δεν πρόκειται για προτάσεις της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»» αναφέρεται στη σχετική διάψευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Τι είχε πει ο Ζάεφ

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνέντευξή του, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως «οι προτάσεις είναι ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’, ‘Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας’, ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη’ και ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)’»

Ερωτηθείς για το εάν θα είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα με ένα από τα παραπάνω ονόματα, ο Ζάεφ προσέθεσε πως «ναι… έχουν κάποιες επιλογές που προτιμούν και κάποιες που δεν τις προτιμούν τόσο (σε ό,τι αφορά το όνομα)».

Όπως είπε, το ερώτημα που παραμείνει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που ζητά η Ελλάδα. Φέρεται, δε, να υποστηρίζει ότι είναι διατεθειμένος να κάνει μόνο μικρές αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

«Φυσικά ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση (στο θέμα του Συντάγματος). Όμως πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών, διότι οι φίλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας εντούτοις πως δεν θα είναι πολύ μεγάλη, «διότι είναι πολύ δύσκολο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria