ΤΟ ΒΗΜΑ: Εισαγγελικές πηγές για το σκάνδαλο Novartis: Υπουργικές αποφάσεις και ημερολόγια ενισχύουν τις ενδείξεις για μίζες - OlaDeka

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εισαγγελικές πηγές για το σκάνδαλο Novartis: Υπουργικές αποφάσεις και ημερολόγια ενισχύουν τις ενδείξεις για μίζες

Οι ελληνικές αρχές δεν διαθέτουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο από το FBI – Η διασταύρωση των στοιχείων – Οι «έλεγχοι» στους προστατευόμενους μάρτυρες και η «επώνυμη» συνεργάτης του Κ. Φρουζή

Κυβερνητικές πράξεις, υπουργικές αποφάσεις, υπέρ της Novartis, αλλά και αναφορές σε κατασχεθέντα ημερολόγια, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με καταβολές ποσών σε πολιτικά πρόσωπα, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις καταθέσεις των τριών προστατευομένων μαρτύρων, θεωρούνται – σύμφωνα και με τη δικογραφία που έχει φθάσει στη Βουλή –  ως απο τις πλέον βασικές ενδείξεις που έχει στα χέρια της η Εισαγγελία Διαφθοράς για το σκάνδαλο του πολυεθνικού κολοσσού.

Με τις μαρτυρίες να βάλλονται πανταχόθεν, ως έωλες και αδύναμες, η πληροφορία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ισχυροποιώντας την εκτίμηση περί ύπαρξης πολυσχιδούς υλικού, πλην των καταθέσεων σύμφωνα με τις εισαγγελικές πηγές.
Τα στοιχεία, που γίνονται σταδιακά γνωστά, αποδομούν πάντως μια δημοφιλή «εκδοχή» της υπόθεσης, καθώς – όπως προκύπτει τελικά – οι ελληνικές αρχές δεν διαθέτουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο από το FBI_ χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να περιέλθουν σε μελλοντική φάση. Σε κάθε περίπτωση, το υλικό -εφόσον αφορά πολιτικά πρόσωπα- θα διαβιβασθεί αρμοδίως στη Βουλή.

Το επόμενο «κύμα»

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, τόσο η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη, όσο και οι επίκουροι ειςαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, συνεχίζει την έρευνα, ως προς το σκέλος της δωροδοκίας των μη πολιτικών προσώπων αλλά και αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για πολιτικά και μη πρόσωπα.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται και οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων για μη πολιτικά πρόσωπα, πλην όμως πρόσωπα με θέση και επιρροή στον χώρο της Υγείας.
Η έρευνα που αφορά ειδικά τους γιατρούς, την πολυπληθέστερη ομάδα (χωρίς ακόμη να είναι σαφές το εύρος της), βαίνει προς ολοκλήρωση, όπως όλα δείχνουν, και τα αποτελέσματα αναμένονται εντυπωσιακά.
Υλικό πολύτιμο εκτιμάται ότι θα προσφέρουν και οι απαντήσεις στα πλείστα όσα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει οι εισαγγελείς στις ελβετικές και κυπριακές αρχές προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί. Ειδικά από τους Ελβετούς αναμένονται στοιχεία για εταιρικούς λογαριασμούς της Novartis, ενδεχομένως “τροφοδότες” για μίζες, φυσικά πρόσωπα, καθώς και εταιρείες – οχήματα για το ξέπλυμα της μίζας.
Οι εισαγγελείς φέρονται παράλληλα να προσπαθούν να διασταυρώσουν στοιχεία για τη Novartis με αυτά άλλων υποθέσεων που θεωρούνται συγκοινωνούντα δοχεία, όπως οι υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Panama Papers.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και τα ψυχομετρικά τεστ
Σε σχέση με το καυτό θέμα των προστατευομένων μαρτύρων, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι οι μάρτυρες δεν υπάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας επειδή μίλησαν για πολιτικά πρόσωπα, αλλά έχοντας παράσχει κρίσιμες πληροφορίες και για πολλά άλλα, και οι οποίες περιλαμβάνονται στο κομμάτι της έρευνας που δεν έχει σταλεί στη Βουλή.
Τονίζουν, δε, ότι η απόφαση για την υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας ελήφθη ύστερα από ενδελεχή έρευνα για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ψυχομετρικά τεστ της Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών, στα οποία υπεβλήθησαν μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των καταθέσεων, περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Όσον αφορά το έγγραφο της έγκρισης για την υπαγωγή των μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας από τον εποπτεύοντα των εισαγγελέων Διαφθοράς αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζεται ότι δεν εστάλη στη Βουλή, καθώς εμπεριέχει την πραγματική ταυτότητα των προσώπων αυτών. Και ο μόνος που θα μπορούσε να το πάρει στα χέρια του, θα είναι ο εισαγγελέας σε μια μελλοντική ακροαματική διαδικασία, χωρίς ασφαλώς να αποκλείεται σχετική πληροφόρηςη και στον ανακριτή.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος της έρευνας αναμένεται να αναδείξει στοιχεία από τις κατασχέσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια εφόδων, και δη στη Novartis, υλικό ογκώδες που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη Διεύθυνση Εγκληματογικών Ερευνών της Ασφάλειας.
Η περίπτωση της Μαραγγέλη
Επωνύμως, και όχι ως προστατευόμενη μάρτυς, καταθέτει ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς η Μαρία Μαραγγέλη, εργαζόμενη στη Novartis και επί μακρόν στενή συνεργάτιδα του πρώην αντιπρόεδρου της εταιρείας στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Φρουζή.
Η πληροφορία, από έγκυρες δικαστικές πηγές, έρχεται να ακυρώσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, και με βάση τα οποία η γυναίκα ταυτιζόταν με έναν εκ των τριών προστατευομένων μαρτύρων, φέρνοντας στο φως και την πληροφορία, ότι το εν λόγω πρόσωπο θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστο από τις αμερικανικές αρχές_ σχετική αναφορά στην καλή εικόνα που έχει εκ της θέσεως της, γίνεται άλλωστε και σε έγγραφο του FBI που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria