Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ μπαίνει η έκδοση «e-euro» - OlaDeka

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ μπαίνει η έκδοση «e-euro»

Η μεγάλη απήχηση του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων έχει φέρει τα ψηφιακά νομίσματα στο «ραντάρ» των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες διερευνούν τον ρόλο που θα μπορούσαν αυτά να διαδραματίσουν στις σύγχρονες οικονομίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν αποτελεί εξαίρεση και διερευνά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για να εκδώσει το ψηφιακό ευρώ –«e-euro»– εστιάζοντας κυρίως στις επιπτώσεις και τις τεχνικές προκλήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο κ. Γιώργος Κορφιάτης, προϊστάμενος στο Τμήμα Μελέτης Θεμάτων Μεταφοράς Κεφαλαίων και Λειτουργίας Υποδομών της Δ/νσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, η εμφάνιση των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, αποδεικνύει πως είναι δυνατή η μεταφορά αξίας βασισμένη σε λογισμικό ανοικτού κώδικα, και με την ασφάλεια που προσδίδει η ανωνυμία μεταξύ συναλλασσομένων, χωρίς δηλαδή τη διαμεσολάβηση κάποιου παραδοσιακά αξιόπιστου τρίτου μέρους –όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες.

Αυτό που όμως έχει τραβήξει περισσότερο την προσοχή των κεντρικών τραπεζών είναι ητεχνολογία DLT που βρίσκεται πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (Digital Base Money, DBM), γνωστή και ως Blockchain, και κυρίως πώς μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί για να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια στις συναλλαγές επιχειρήσεων και πολιτών και την ανθεκτικότητα του συστήματος πληρωμών απέναντι στις απειλές που κρύβει ο κυβερνοχώρος.

Το γεγονός αυτό εγείρει το ερώτημα αν οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας εκδίδοντας ψηφιακά νομίσματα.. Σ’ αυτό το ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, υπάρχουν δύο σκέλη. Το πρώτο εστιάζεται στην λογική έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας και το δεύτερο στις οικονομικές, τεχνολογικές και κανονιστικές προκλήσεις.

Ποιες παραμέτρους εξετάζει η ΕΚΤ

Παρότι στην παρούσα φάση η μετάβαση από το φυσικό στο ψηφιακό χρήμα μοιάζει μακρινή, το Ευρωσύστημα αναλύει τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από την έκδοση του «e-euro», αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στο οικοσύστημα των πληρωμών, στον τραπεζικό τομέα και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

«Οι κεντρικές τράπεζες διερευνούν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με την έκδοση ψηφιακού χρήματος και τη διάθεσή του στο ευρύ κοινό το οποίο, όπως τα μετρητά, θα αποτελεί άμεση ευθύνη τους. Σε μια τέτοια περίπτωση το ψηφιακό χρήμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πληρωμές εξ αποστάσεως, όπως συμβαίνει με τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ ατόμων (P2P)», εξηγεί ο κ. Κορφιάτης.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι η μελέτη της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος από την ΕΚΤ έχει προς το παρόν θεωρητικό χαρακτήρα και εστιάζει στις πιθανές επιπτώσεις στο νομισματικό σύστημα, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στη νομισματική πολιτική, στις πληρωμές λιανικής αλλά και στην οικονομία συνολικά. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται για την ώρα ζητήματα όπως η πιθανή ανωνυμία μιας πληρωμής, ο εκτοκισμός, η δυνατότατα για συναλλαγές Ρ2Ρ, η δυνατότητα λειτουργίας μέσω διαμεσολαβητών, αλλά και η ασφάλεια.

Καθώς, όμως, το κόστος και τα οφέλη για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την έκδοση του «e-euro» ενδέχεται να ποικίλλουν, η ΕΚΤ μελετά προσεκτικά τις κινήσεις της στο νέο και ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον των ψηφιακών νομισμάτων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria