Παρέμβαση Βουλγαρίας; Όχι σε Νέα και Άνω Μακεδονία, λέει ο Παρβάνοφ - OlaDeka

Παρέμβαση Βουλγαρίας; Όχι σε Νέα και Άνω Μακεδονία, λέει ο Παρβάνοφ

Αιφνίδια παρέμβαση της Σόφιας στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ή προσωπικές απόψεις του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας;

“Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας” διεμήνυσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Γκεόργκι Παρβάνοφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό κανάλι bTV, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας, είναι μεν θετικό το γεγονός ότι συζητείται η διαφωνία για την ονομασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά ο ίδιος ανησυχεί, γιατί “οι συνομιλίες αρχίζουν να κατευθύνονται σε λύσεις οποίες είναι αντίθετες με το βουλγαρικό συμφέρον”.

“Ναι, πάνω απ’ όλα αναγνωρίζουμε τη ‘Μακεδονία’ με το συνταγματικό της όνομα, αλλά θεωρούμε ότι προτάσεις όπως ‘’Άνω Μακεδονία’’ ή ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος” ανέφερε ο Παρβάνοφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας (2002 έως 2012) θεωρεί ότι δεν εναπόκειται στη Σόφια και στη βουλγαρική διπλωματία πώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά η βουλγαρική πλευρά έχει λόγο, καθώς όπως είπε, σε κάποιο σημείο θα πρέπει να υπάρξει “κάποια ευθυγράμμιση με τη Βουλγαρία”.

“Η ονομασία ‘’Βόρεια’’ ή ‘’Άνω Μακεδονία’’ περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν (σ.σ οροσειρά της Μακεδονίας που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Δράμας)… η περιοχή του Αιγαίου δεν μας απασχολεί και δεν το σχολιάζουμε. (Το θέμα) πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών” σημείωσε ο Παρβάνοφ.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων οφείλεται στις πιέσεις της Δύσης, “πιθανότατα πέραν του ωκεανού”, όπως είπε, υπαινισσόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναμένεται να δούμε αν τα όσα δήλωσε ο Γκεόργκι Παρβάνοφ αποτελούν προσωπικές του απόψεις, ή αν απηχούν σε κάποιο βαθμό και τις θέσεις της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria