Ομιλία στον ΟΗΕ για την εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς και για την σφαγή της Κλεισούρας - OlaDeka

Ομιλία στον ΟΗΕ για την εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς και για την σφαγή της Κλεισούρας

Την ιστορία της χαμένης Εβραϊκής Κοινότητος Καστοριάς με αναφορά στη σφαγή της Κλεισούρας από τους ναζί κατέθεσε ο κ. Αντώνης Παπαδαμιανός στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η είσοδος επιτρέπονταν μόνον κατόπιν ειδικής προσκλήσεως, και στην ειδική αυτή εκδήλωση τα Ηνωμένα Έθνη σκοπό έχουν να επιμορφώσουν παγκοσμίως τον κόσμο γύρω από τα θέματα γενοκτονίας και ολοκαυτωμάτων. Το προγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η δις. Άλισον Σμάιλ, γραμματέας του Γενικού Γραμματέως και ειδική σε θέματα παγκόσμιας επικοινωνίας. Κατόπιν ο Γεν. Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μίλησε για τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη,την συμφιλίωση, και τον ρόλο του Ο.Η.Ε. στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στην συνέχεια άλλοι διάφοροι επίσημοι αναφέρθηκαν στην καταδίκη του ολοκληρωτισμού ως πολιτική έκφραση στη σημερινή κοινωνία.

Ο κ. Α. Παπαδαμιανός στην αρχή της ομιλίας του μίλησε για την εξαφάνιση και καταστροφή της Εβραϊκής Κοινότητος Καστοριάς καθώς επίσης και για την σφαγή της Κλεισούρας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο “Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς” που ιδρύθηκε προ διετίας στην Αμερική, με σκοπό την διατήρηση της ιστορίας της χαμένης Εβραϊκής Κοινότητος Καστοριάς, τις διάφορες εκδόσεις που θα ακολουθήσουν, όπως και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την δημιουργία ενός αρχείου από αναφορές ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα του 1944. Αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργία ενός Μουσείου εις μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας,  στις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται τα τελευταία άρια χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία. Κατατέθηκε επίσης συμβολικά κείμενο αναφοράς, φλάιερς που τυπώθηκαν σχετικά με την αδικοχαμένη Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς, και αναφέρθησαν οι διάφορες διαχρονικές προσπάθειες ατόμων που βοήθησαν και βοηθούν στη συντήρηση της Ιστορικής Μνήμης στην περιοχή μας.

Ο καθηγητής του Ολοκαυτώματος κ. David Golgerg, συγκινημένος, παρακολούθησε με τους αριστούχους εκ των μαθητών του την παρουσίαση, και τους προέτρεψε να επισκεφθούν την Καστοριά, την οποία ο ίδιος επισκέφθηκε το καλοκαίρι του 2016.

MATH

 

OHE

 

OHE-UN

 

PAPAD

 

PAPADAMIANOS-DESK-ID

 

PAPADAMIANOS-Goldberg

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria