Η ΕΤΕπ εγκρίνει δάνειο ύψους 1,5 δισ. για την κατασκευή του αγωγού TAP - OlaDeka

Η ΕΤΕπ εγκρίνει δάνειο ύψους 1,5 δισ. για την κατασκευή του αγωγού TAP

Το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της, ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να εκταμιεύσει σε συνεργασία και με άλλες τράπεζες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για να χρηματοδοτηθεί το γιγαντιαίο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Λίγες ημέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού, που θα γίνουν στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η EBRD έκανε γνωστό πως η ίδια προτίθεται να χρηματοδοτήσει με δάνειο 500 εκατ. ευρώ την κατασκευή του έργου, ενώ θα συμμετάσχει σε κοινοπραξία για να διασφαλιστεί άλλο 1 δισ. ευρώ.

Η κατασκευή του TAP, που από το 2020 θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας-Αλβανίας και Ιταλίας, συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες επενδύσεις υποδομών που προωθούνται αυτή την περίοδο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το συνολικό κόστος της αναμένεται ότι θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, που αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσής του, η κατασκευή του δικτύου μήκους 550 χιλιομέτρων που θα διατρέχει περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που υλοποιούνται στη χώρα, καθώς οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria