Αυτή είναι η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων - OlaDeka

Αυτή είναι η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων

Δεν περιλαμβάνει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ η πρόταση τουΜάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», παρουσιάζοντας το σύνολο της πρότασης του ειδικού διαπραγματευτή, η υιοθέτηση μιας νέας και μόνιμης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, η οποία θα ισχύει erga omnes τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, συνδέεται ευθέως και μόνο με την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ΕΕ.

Στην πρόταση του δεν υπάρχει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος, αλλά οι δύο χώρες καλούνται να επαναβεβαιώσουν ότι δεν τρέφουν εδαφικές βλέψεις ή αξιώσεις.

Στα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας, για τα οποία προκλήθηκαν αντιδράσεις κατά την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια, ο ειδικός απεσταλμένος προτείνει την επιλογή ανάμεσα είτε στη σλαβική εκδοχή «makedonski» είτε στην περιγραφή με βάση το επίσημο όνομα ή με βάση τη σύντομη εκδοχή του.

Σε ό,τι αφορά το όνομα ο κ. Νίμιτς προτείνει στη σλαβική γραφή τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δηλαδή: «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria