Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Ποια φρούτα & λαχανικά παρέχουν τη μέγιστη προστασία

Δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα –ποσότητα 800 γραμμαρίων συνολικά– χαρίζουν μακροζωία και προστατεύουν από προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology. Η δύναμη των φρέσκων προϊόντων όμως δεν σταματά εκεί, αφού συμπληρωματικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι θωρακίζουν και τους πνεύμονες.

Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Thorax, έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μιας φλεγμονώδους πάθησης που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η παραγωγή φλέγματος και ο αναπνευστικός συριγμός και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες.

Η σχέση ΧΑΠ και διατροφής έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών επιστημονικών μελετών στο παρελθόν. Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση αυτή, ερευνητές από τη Σουηδία και την Πολωνία παρακολούθησαν την αναπνευστική υγεία περισσότερων από 44.000 αντρών ηλικίας 45-79 ετών (κατά το ξεκίνημα της μελέτης) για διάστημα 13,2 ετών κατά μέσο όρο. Καθένας από τους συμμετέχοντες συμπλήρωσε ένα αναλυτικό διατροφικό ερωτηματολόγιο, το οποίο περιελάμβανε 96 διαφορετικά προϊόντα.

Για κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος ΧΑΠ φάνηκε να μειώνεται κατά 4-8%, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες επιβαρυντικοί για την υγεία των πνευμόνων.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές αξιολόγησαν ποια από τα 96 προϊόντα του ερωτηματολογίου συσχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο ΧΑΠ. Η ανάλυση τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές, τα μήλα και τα αχλάδια είναι τα φρέσκα προϊόντα που παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τους ερευνητές, μετριάζει τον κίνδυνο ΧΑΠ επειδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες των προϊόντων αυτών επιδρούν στο οξειδωτικό στρες και στις φλεγμονές, δύο παράγοντες που εμπλέκονται στην πάθηση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria