Σκοπιανό: Μήνυμα Ιερώνυμου για συναίνεση - OlaDeka

Σκοπιανό: Μήνυμα Ιερώνυμου για συναίνεση

Το ‘Οχι’ του Αρχιεπισκόπου στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό βάζει φραγμό στις ακραίες φωνές και ενισχύει το κλίμα εθνικής συνεννόησης για το ζήτημα, παραμονές του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη

Ενα “αγκάθι” λιγότερο στην πορεία της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό επιδιώκει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο: Ο παράγοντας “εκκλησία” που κατά το παρελθόν ήταν πρωταγωνιστής στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων αυτή τη φορά υιοθετεί διαφορετική στάση, πράγμα που φάνηκε ξεκάθαρα μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ.Ιερώνυμος, παραμονές του συλλαλητηρίου για το σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη στέλνει σαφές μήνυμα στους πιστούς ότι η Εκκλησία δεν είναι υπέρ τέτοιων κινητοποιήσεων, παρά τις ακραίες φωνές που ακούγονται στους κόλπους της.

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη εβδομάδα, με την οποία η Εκκλησία πήρε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, θέτοντας παράλληλα και την εκκλησιαστική του διάσταση με δεδομένο ότι η εκκλησία των Σκοπίων που έχει αποσχισθεί από το 1967 από την Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων, αυτοαποκαλείται “μακεδονική” και λειτουργεί έξω από τους εκκλησιαστικούς κανόνες, δημιούργησε την εντύπωση ότο το εκκλησιαστικό μέτωπο στο σκοπιανό θα μπορούσε να “αναβιώσει”, δημιουργώντας πολύ σοβαρό ζήτημα στο εσωτερικό μέτωπο για την κυβέρνηση. Μάλιστα, “λάδι στη φωτιά” έριξαν τότε κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν διακρίνει “ταύτιση” της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, θέση που ουσιαστικά αποκήρυξε η Κυβέρνηση.

Από εκείνη τη στιγμή όμως, έγιναν δύο βασικές κινήσεις: Αφενός εκκλησιαστικοί κύκλοι επισήμαναν ότι με τη στάση της η ΔΙΣ αποκλείει και δεν δίνει “στέγη” στους ακραίους που θα αναζητούσαν εκκλησιαστική “ομπρέλα” για τη δράση τους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αφετέρου η επιστολή- απάντηση του πρωθυπουργού σε εκείνη που είχε λάβει από τον κ.Ιερώνυμο έβαζε “τα πράγματα στη θέση τους” σε σχέση με το ρόλο της κυβέρνησης και εκείνον της Εκκλησίας.

Η χθεσινή συνάντηση των κ.κ.Ιερώνυμου και Τσίπρα -που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι είναι “αντιθεσμικό” να ενημερώνεται η Εκκλησία πριν από τα κόμματα για το ζήτημα- κάνει σαφές ότι η Εκκλησία αναγνωρίζει τον διακριτό της ρόλο και λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το “όχι στα συλλαλητήρια” από τον κ.Ιερώνυμο, που είχε διατυπωθεί και την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα την παραμονή του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και ενδεχόμενως σε άλλα που τυχόν θα οργανωθούν.

Ο κ.Ιερώνυμος, επιβεβαιώνοντας και τις καλές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτηματου πρωθυπουργού να συμβάλλει στη διασφάλιση κλίματος εθνικής ομοψυχίας “χωρίς κραυγές”, γεγονός που προφανώς ικανοποιεί την κυβέρνηση.

Κατά τη συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας διετύπωε με σαφήνεια τις θέσεις της Εκκλησίας για το σκοπιανό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι μόνη αρμόδια για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων είναι η κυβέρνηση.  Αλλά και από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι σέβεται τις ανησυχίες της Εκκλησίας της Ελλάδος και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:

“Ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά  με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους,εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria