Λαγκάρντ: Απαραίτητη για την ανάπτυξη η ελάφρυνση του χρέους - OlaDeka

Λαγκάρντ: Απαραίτητη για την ανάπτυξη η ελάφρυνση του χρέους

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, κατέληξαν οι συναντήσεις που είχε στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πιερ Μοσκοβισί και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε η πρόοδος της Ελλάδας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και τονίστηκε ότι στόχος είναι πλέον αυτές να συνεχιστούν και παραλλήλως να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγχαρητήρια Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα 

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον συγχαίρω για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας» αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο Twitter, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Η κ. Λαγκάρντ σημειώνει επίσης πως κατά τη συνάντηση συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να εργαστούν μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της διασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους 

Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε:

«Ήταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός σήμερα. Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ένα κλίμα που αποτυπώθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Υπογράμμισα, επίσης, ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».

Σε πολύ θετικό κλίμα η συνάντηση με Μοσκοβισί 

Νωρίτερα στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την  ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι η γενικότερη πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις σχετικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, δείχνουν ότι εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου (european semester) την άνοιξη, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Έγινε τέλος γνωστό ότι το ραντεβού των δύο ανδρών ανανεώθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria