Κοτζιάς: Έκφραση αγωνίας το συλλαλητήριο - Άλλο το όνομα, άλλο «η τύχη της ελληνικής Μακεδονίας» - OlaDeka

Κοτζιάς: Έκφραση αγωνίας το συλλαλητήριο – Άλλο το όνομα, άλλο «η τύχη της ελληνικής Μακεδονίας»

«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου -άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε Έλληνες ανταποκριτές μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Δεν νομίζω όμως ότι έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας. Όσον αφορά τον αλυτρωτισμό, είναι ολοφάνερο ότι υποστηρικτικά δρα κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό. Όσον αφορά το ονοματολογικό, αυτό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Και όπως λέω πάντα, αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία θα πρέπει να είναι σχολείο» τόνισε, ερωτηθείς εάν θεωρεί πως, δεδομένης της προσέλευσης στο συλλαλητήριο, αλλάζουν τα δεδομένα ως προς τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

O κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα λύσεων», ωστόσο πρέπει να υπάρξει ακόμα επεξεργασία. «Νομίζω ότι ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν την Τετάρτη, 24 του Γενάρη στο Νταβός, θα δείξουν το προς τα πού κινούμαστε» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς αν στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπήρξε ενδιαφέρον από ομολόγους του σε σχέση με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε : «Οι εταίροι μας πάντοτε ενδιαφέρονται για το πού βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης και με τα δύο κράτη και με την Αλβανία και με τη fYROM. Όταν ερωτώμαι, ενημερώνω. Ενημερώνω στον βαθμό που τους πέφτει λόγος βέβαια. Τους ενημερώνω στα γενικά πλαίσια του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, γιατί πρέπει να διευκρινίσω κάτι: ότι εμάς δεν μας πιέζει κανείς, ούτε όμως επιτρέπουμε να μας πιέσει κανένας. Ασφαλώς, η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό εμάς δεν μας πιέζει».

Στην ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε: «Στην ηλικία που έχω φτάσει και χαμογελώ ακόμα, είμαι η ζωντανή έκφραση της αισιοδοξίας».

Σχετικά με το αν στις διαπραγματεύσεις θα παίξει κάποιο ρόλο η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι η Βουλγαρία δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και συμπλήρωσε: «Στη διαπραγμάτευση είμαστε οι δύο χώρες και πρέπει να σας πω ότι η διαπραγμάτευση διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε με σαφήνεια ότι αν δεν καταλήξουμε κάπου δεν μπορεί να ανοίξει θέματα για το ΝΑΤΟ και διευκολύνθηκαν, επίσης, από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επίσης δεν ανακατεύονται, διότι αυτή τη στιγμή μορφοποιούν το σύστημά τους και την ιεραρχία τους εντός του Υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά τις περιοχές της Ευρώπης».

Ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξακολουθούμε να έχουμε κάποια μορφή βέτο, είπε:

« Στο ΝΑΤΟ έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε να ενταχθεί η χώρα fYROM σε αυτό εάν δεν ικανοποιήσει τους όρους που προαπαιτεί το ίδιο το ΝΑΤΟ και δε λύσει τα εκκρεμή της ζητήματα. Χρήση βέτο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στο ΝΑΤΟ. Επειδή πρόσφατα διάβασα όλα τα πρακτικά, και του γεύματος, και του δείπνου, και της συνεδρίασης της κανονικής. Βέτο δεν ετέθη. Και αν χρειαστεί θα μιλήσω διαβάζοντας πρακτικά κάποια στιγμή».

«Η διεύρυνση θέλει ομοφωνία. Εφόσον λυθούν τα προβλήματά μας αυτό θα ικανοποιηθεί. Θέλω να σας πω ότι στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στο ΝΑΤΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών -14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση- είχαν συνταχθεί με τις ελληνικές θέσεις. Όταν έχεις τη συντριπτική πλειοψηφία μαζί σου, όπως την έχουμε και εμείς σήμερα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να θέσεις veto», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο Βουκουρέστι.

«Τα πρακτικά είναι πάρα πολύ σαφή. Στο Βουκουρέστι έθεσε άλλη μικρή χώρα veto, για άλλο ζήτημα, κατά τη συζήτηση του θέματος. Ενός είδους veto».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria