Καστοριά - Dj-ιλίκι...... - OlaDeka

Καστοριά – Dj-ιλίκι……

Γράφει ο Φ. Θεοδώρου

Η κρίση έχει δώσει ακόμη περισσότερη τροφή στις κακοπληρωμένες δουλειές, στις δουλειές τού ποδαριού, στις δουλειές των νέων ανθρώπων. Σε δουλειά του ποδαριού εξελίσσεται εσχάτως και το «ντιτζεϊλίκι»(στα ελληνικα).Φυσικά, ό,τι δουλειά και να κάνει κάποιος, προκειμένου να βγάλει μερικά λεφτά, δεν είναι ντροπή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όμως,πως ό,τι γίνεται, ολοκληρώνεται μ’ ένα minimum γνώσης και ικανότητας συνάμα με ευσυνειδησία. Έτσι, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια σφαιρική άποψη για τον όρο dj..
Η ”ορολογία του είναι….DJ” is used as an all-encompassing term to describe someone who mixes Long play records or recorded music from various sources, including cassettes,LPs, CDs, or digital audio file or laptop. DJs typically perform for a live audience in a club,bar or cafe. Σήμερα σε πολλές ομάδες ανθρώπων, ένα VS είναι πολύ συχνό… ένα πολύ συχνό vs στον τομέα μας είναι ο παλιός vs Νέος dj .Eiναι κάτι ιδιαίτερο ο παλιός DJ, η άσχετος ο νέος Dj? Δεν έχει να κάνει με την ηλικία,η έχει,όταν ο μεγαλύτερος dj στο κόσμο είναι 70 και ο 7 χρονών και οι δυο από την Αγγλία. ΈΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΣΕΒΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ DJ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ Ή ΟΧΙ?
Μερικά παραδείγματα….. α) Νέος dj που ψάχνεται καθημερινά με μουσική, έχει σκάσει ένα σκασμό λεφτά για ποζεροκοντρόλλερ αλλά και για ποιότητα ήχου και για να μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, σε εξοπλισμό. β) dj που παίζει youtube με το laptop του για 20ευρω άντε 30 κ 10 ευρώ το νυχτοσημο. γ)Παλιός dj που παίζει με split καλώδιο και cd-players με στροφόμετρο σε party φίλων του ή σε κανα ξεχασμένο μαγαζί με δίσκους ως θεός. Σίγουρα του αξίζουν συγχαρητήρια που μίξαρε με πικάπ και αγόραζε δίσκους,μιας και ψάχνεται καθημερινά και με την μουσική του και με τον εξοπλισμό του για τέλειο αποτέλεσμα γι’ αυτό δεν παίζει κάθε μέρα διότι έτσι αναλώνεται και δείχνει ότι το κάνει για τα λεφτά.. δ)πιτσιρικάς έως 25 χρονών που παίζει χωρίς να πατάει τα BPM, εξάλλου αυτή τη δουλειά την κάνει το pc του με το πρόγραμμα που έχει κατεβάσει, χωρίς το ένα κομμάτι να ταιριάζει με το άλλο κ σίγουρα δεν γνωρίζει τίποτα από ΡΟΚ Μουσική? Αυτός είναι ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ της κρισοεποχης μας όπου παίζει για το μεροκάματο μέρα παρά μέρα, διότι δεν έχει άλλη δουλειά και το μόνο του εισόδημα είναι από το djing. Έτσι ο τύπος που πάει σήμερα με το λαπτοπ του και ανοίγει 2 καρτέλες youtube και παίζει,δεν έχει το δικαίωμα να λέγεται dj και να μοιράζεται τον ίδιο τίτλο π.χ. με τον dj που παίζει με δίσκους. Άρα υπάρχουν Djs που σέβονται το επάγγελμά τους και τον εαυτό τους και άλλοι όχι.
Σε όλο αυτό το σκηνικό,πιο είναι το πρόβλημα και ποια είναι ίσως η λύση του? Ίσως είναι αδύνατη η λύση του, όμως ποτέ δεν ξέρεις. Πολλά πράγματα έχουν αρχίσει ως αδύνατα αλλά πλέον έχουν καθιερωθεί. Το όλο το πρόβλημα είναι ότι ολοι μοιράζονται τον ίδιο τίτλο/ιδιότητα σε όποια φάση και να είναι…. Dj και ο πιτσιρικάς με το youtube, Dj και ο celebrity, Dj και το ξέκωλο με τα ΒΥΖΙΑ έξω, DJ και ο τύπος που ακούει μουσική 20/24ώρο και ξεσκίζεται σε προπόνηση για να πάει ένα βήμα παραπέρα, DJ και ο παραγωγός που έχει φτιάξει ένα χιτάκι,dj και ο ραδιοφωνικός παραγωγός ( ε όχι)? Σκεφτείτε δεν θα ήταν καλύτερα αν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός σε όλα αυτά ?Ειδικότερα στον DJ των μαγαζιών… κάτι σαν ιεραρχία. Δηλαδή να βρούμε μια φόρμουλα ώστε ο όρος DJ να χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν παίξει επαγγελματικά (γιατί όχι, ίσως και μόνο όσοι έχουν ένσημα) πάνω από 5-6 χρόνια σε μαγαζιά. Οπότε οι πιο νέοι να λέγονται π.χ. ncdjs(newcdjs που φυσικά δεν θα είναι ένας άσχημος όρος ή οι χειρότεροι όλων (αυτοί με τα youtube και τα 20ευρα) να λέγονται Ycdjs (YOUTUBE Djs) κ ολοι οι άλλοι τραχανάδες cdjs ναι γιατί όχι, αυτοί εξάλλου είναι και περισσότεροι. Ας αφήσουμε τους djs κι ας πούμε και για τον κόσμο, όπου πρέπει να καταλάβει ,συνάμα να μάθει να ξεχωρίζει το σωστό από τη μούφα. Το γράφω, γιατί η μούφα πουλάει ακόμη.
Ιδίως σε περιόδους κρίσης, όταν οι περισσότεροι μαγαζάτορες δεν το ψάχνουν καθόλου με τη μουσική γι αυτό και χάνουν κόσμο, καθώς συχνά εκείνο που τους νοιάζει είναι να παίζει όλη την ήμερα vanilla radio(έλεος πια) χωρίς καμιά ύπαρξη μπροστά από τα decks παρότι, και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η δημιουργία δεν μπορεί να εξαντλείται στο κόψε-ράψε, στο sampling, στο scratcing, στα ετοιματζίδικα εφέ και στα παιγνίδια με τα πάσης φύσεως κομβία. Αυτές είναι δεξιότητες που αποκτούνται μετά από χρόνια ενασχόλησης με τα μαραφέτια, δεν είναι σώνει και καλά δημιουργία. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, γιατί, στο τέλος, δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Για παράδειγμα απο το 2013 και μετά στην Αθηνα υπάρχουν πάνω από 1.000 djs.
Τον τελευταίο χρόνο,κυρίως, εξελίσσεται σε φαινόμενο να υπάρχει dj σε μπαράκια/κλαμπάκια της γειτονιάς, ‘oπου σχετίζεται με την ανάγκη ύπαρξης «ζωντανής» μουσικής. Δεν εννοώ live, αλλά μουσικής που να επιλέγεται από ανθρώπους που να φαίνονται, και όχι από cdplayers ή ραδιόφωνα. Αυτό είναι καλό. Πολύ καλό. Ετσι ο dj ξαναβρίσκει το νόημά του, και γιατί είναι ωραίο να παρακολουθείς τις σοβαρές (όταν είναι) επιλογές κάποιου συζητώντας ή ψιλοχορεύοντας. Εξάλλου ο καλός dj σού φτιάχνει το κέφι, σε ανεβάζει, σαν το καλό κρασί και την καλή παρέα, ενώ ο Τραχανάς-όχι καλός=κακός dj σε ξενερώνει και σε στέλνει σπίτι σου. Για έναν καλό dj η εισαγωγή, είναι μια τελετουργία που δεν χάνεις για τίποτα!
Η εισαγωγή χαρακτηρίζει και δίνει ταυτότητα σε ένα μαγαζί και κυρίως στον DJ και στο πρόγραμμα του! Συνήθως ο κόσμος που έβγαινε, είχε ως σημείο αναφοράς την εισαγωγή σε οποιοδήποτε μαγαζί της επιλογής του φροντίζοντας να φτάσει εκεί νωρίτερα, για να προλάβει την έναρξη! Σήμερα οι μίξεις αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό και βασικό αξεσουάρ για τη διαφήμιση του μαγαζιού που εχει ως social network το… στόμα. Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει σπάνια στο νομό της Καστοριάς διότι κανείς μα κανείς δεν βγαίνει για να ακούσει κάποιον dj. Eυτυχως ,με την λεπτή άνθηση του βινυλίου, σκάσανε ξανά και τα προγράμματα με δίσκους – ακόμη και στα ταπεινότερα των μαγαζιών. Μπορεί να μην είναι ακόμη πολλά, αλλά είναι κάτι. Κάτι πολύ καλό αφού έτσι ανοίγεται κι άλλος χώρος στους DJ για να δείξουν τι αξίζουν. Γιατί, πώς να το κάνουμε, είναι χάλια να βλέπεις κάποιον να κάνει πρόγραμμα με στικάκια η Laptop και άλλο με 45άρια η Δίσκους. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε ωραία κορίτσια να προσποιούνται τις DJ, δίχως επί της ουσίας να μην κάνουν απολύτως τίποτα.?Και από επιλογές; Βρασ’ τα. Οι περισσότερες επειδή είναι γυναίκες μπερδεύουν το ραδιόφωνο με το μαγαζί όπου παίζουν. Είναι καλό να ανεβάζεις η να κατεβάζεις το ποτενσιομετρο,όμως σε κάθε μαγαζί πρέπει να πατάνε τα beats συνχρονισμένα και όχι αχρονα όπως το κάνουν ολοι πλέον.
Μάλιστα κι εδώ σας προ(σ)καλω να ρωτήσετε ποια είναι η ορολογία της λέξης κονσόλα στα ελληνικά ,από εκεί θα καταλάβετε με ποιον/ποια έχετε να κάνετε? Σίγουρα την ορολογία της λέξης είναι δύσκολα να την ξέρουν διότι πρέπει να έχεις κάνει Ηχολήπτης για να γνωρίζεις κάτι τέτοιο. Αχ, και παρακάτω να παμε κι εκεί τα ίδια συναντάμε.. Οι ίδιοι-ανάλογοι άνθρωποι που έχουν ακούσει κάτι… γραμμάρια μουσικής και όχι τους τόνους που οφείλει να έχει ακούσει (και να έχει χωνέψει – ιδίως αυτό) ένας επίδοξος dj και που, παρ’ όλα αυτά, θα σου πουλάνε μούρη μ’ ένα-δυο ψαγμένες υποτίθεται επιλογές? Ένας dj, που θέλει να είναι δημιουργικός, καθώς πονάει (υποτίθεται) αυτό που κάνει, θα πρέπει να φτιάχνει πρόγραμμα, κατ’ αρχάς, με φυσικές μορφές. Όταν μετατρέπονται τα «γιουτιουμπάκια» σε mp3 και ακούς ένα μέρος μόνον από ’κείνο που ηχογράφησε ο καλλιτέχνης ή το συγκρότημα τότε είναι Ντροπή. Τα CD είναι cd, αλλά ακόμη καλύτερα είναι τα βινύλια. Τα LP και τα 45άρια. Ο DJ λοιπόν θα πρέπει να έχει υλικό. Πολύ υλικό. Δικό του. Ακόμη, να έχει χωνέψει τη δισκοθήκη του, άρα θα πρέπει να έχει και μια κάποια ηλικία. Περαιτέρω, να διαθέτει το γούστο της επιλογής, που θα συνδυάζεται πάντα με τη γνώση της μουσικής ιστορίας.
Έτσι μόνο θα αποδώσει, κι έτσι μόνο θα ευχαριστηθεί και ο πελάτης, ενώ σταδιακά θα κερδίσει και το μαγαζί. Ο δημιουργικός DJ φτιάχνει κοινό, που τον ακολουθεί πιστά όπου κι αν παίζει. Τώρα ας πούμε και την άποψη μας και για τον νομο…..Όταν κάποιος από εμάς επιλέγει ένα μαγαζί ,πιστεύω δεν το προτιμάει επειδή είναι ωραία φτιαγμένο ή επειδή έχει καλά ποτά, ή και τα δυο μαζί, θα πρέπει να έχει υψηλά standards για την μουσική που θ’ ακούσει εκεί. Μην ξεχνάτε ότι στην Καστοριά τη δεκαετία των 90s υπήρχαν οι καλύτεροι djs, όπως ( Α.Μπιτιος-Μ..Χατζηλεοντιαδης-Α.Καραγιαννης-Π.Δερλης-Μ.Στουμπος-Φ.Κοσμας-Γ.Σουλιος-Π.Φυσεας-Ν.Κεχαγιας-Α.Αμανατιδης-Α.Χατζης-Γ.Βλαχος και αλλοι πολλοι) οπου τρεχαμε για να τους ακούσουμε. Δυστυχώς σήμερα σε αυτό το νομό όσους βλέπετε να παίζουν μουσική, συναγωνίζονται ολοι αυτοί εκεί έξω ποιος θα παίξει την χειρότερη μουσική στο μέγιστο βαθμό στα εναπομείναντα μαγαζιά ,παίζοντας συνεχεία τα ίδια και τα ίδια….το ίδιο playlist. Εδώ φταίνε και οι μαγαζάτορες που δεν έχουν ιδέα από μουσική. Από την άλλη όμως που θα βρούνε καλύτερο κορόιδο-φέρνει το laptop του ,τα μηχανήματα του ,άρα όλα καλά? Πρέπει να αναφέρω ότι στο νομό υπάρχουν πάνω απ 30 ”djs” ?
Συγκεκριμένα, είναι κρίμα να χουμε τόσους πολλούς ”djs” και μάλιστα να ήμαστε ο νομός με τους χειρότερους? Τόσα μαγαζιά εκεί έξω και δεν παίζει κανείς με δίσκους ? Απορώ τι φοβούνται οι μαγαζάτορες μήπως ένας πραγματικός dj ξεφτιλίσει τους residents djs, νομίζω πως ναι, διότι υπάρχει αλήθεια σε αυτό που γράφω. Τώρα πόσοι απ αυτούς ξέρουν από Μουσική, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα σας.Εν έτη 2017 υπάρχουν παιδιά που μας εκπροσωπούν και εκτός νομού ,όπως ο dj Fox, o Φ.Κοσμας και φυσικά τα αδέλφια Αρης και Χρήστος Μπιτιος. Τώρα πόσοι παίρνουν καλά λεφτά? Κι εδώ τα ίδια. Άραγε τι φταίει? Ίσως με πείτε κακό όμως αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός καστοριανου dj.
Να,και μερικά παραδείγματα…. 1.Δεν υπάρχουν ραδιόφωνα μιας και είναι νεκρά, αφού δεν υπάρχουν ραδιοφωνικοί παραγωγοί να μεταδώσουν το κομμάτι, την επιτυχία παραπέρα, έτσι να την ακούσει ο dj και να την προσθέσει στη συλλογή του.
2. Δεν πατάνε τα beats συγχρονα….φταίνε τα μαγαζιά που δεν έχουν μηχανήματα η ο dj οπού δεν έχει παίξει σε κάποιο event για να ”ψηθει” μουσικά η έστω σε ένα ραδιοφωνικό σταθμο?
3. Πληρώνονται πολύ λίγα λεφτά σε σχέση με άλλους νομούς στη χώρα. Σε αυτό φταίνε οι ίδιοι/ίδιες διότι δεν έχουν υλικό και παίζουν μέρα πάρα μέρα για να αγοράσουν μετα ”μουσικό υλικό”,έτσι το playlist τους δεν αλλάζει. Εξάλλου ο κακός dj παίζει οπουδήποτε-οτιδήποτε ,ενώ ο καλός διαλέγει που θα παίξει?
4. Φταίνε λίγο και οι μαγαζάτορες όπου αφήνουν τους ίδιους djs να παίζουν 4 φορές την εβδομάδα. κι από φαντασία ένα μεγάλο μηδενικό…δηλ τι περιμένατε να ακούσετε κάτι διαφορετικό? Αν βγαίνετε κάθε μέρα στο ίδιο μαγαζί η κάθε Σάββατο και βλέπετε τον ίδιο τραχανά, τότε σίγουρα έχετε μάθει κ τις μίξεις η πιο τραγούδι θα παίξει μετά?……Έρχονται κ ονόματα από άλλους νομούς να παίξουν εδώ όταν δεν τους ξέρει κανείς και η νέα γενια σαν αφελής πάει να τους ακούσει η δεν είναι έτσι? 5. Κανένας στα χρόνια που είμαι εδώ και βγαίνω σχεδόν δεν έχει μουσική ταυτότητα. Παίζουν ότι να ‘ναι όπως να ΄ναι. Εξάλλου στο νομό αυτό δυστυχώς, κανένας δεν παταει τα beats σε hip-hop η ροκ μουσική προφανώς διότι δεν ξέρουν?Πόσοι άραγε από αυτούς έχουν κάνει ηχολήπτης-μάλλον κανείς? θα θελα να αναφερθώ και στο 1ο φεστιβάλ Βινυλίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου έκανε premiere γεμάτο βινύλια και εκπλήξεις! Το Vinyl is Back, η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο διεξήχθη το τριήμερο 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2017. Στο“Vinyl is Back είχα την χαρά να παρευρεθώ στη Θεσσαλονίκη και να δω από κοντά πραγματικούς djs. Μάλιστα εξεπλάγην ευχάριστα, διότι είδα δυο άτομα δικά μας από τα δικά μας μέρη, να παίζουν στο vinyL is back. εκπροσωπωντας τον νομό της Καστοριάς επάξια. Έτσι γράφω τα ονόματα τους(ειναι ο δεύτερος και ο τρίτος), διότι αξίζει να τους ακούσετε/δείτε?. Τώρα όσο για το νομό ίσως υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι djs δεν λέω, προφανώς αξίζουν για εσάς εκεί έξω, αφού τους θεωρείτε ”καλούς”…….εμένα πάντως με πείθουν κάθε φορά για το αντίθετο κι αυτό δεν αλλάζει.
Να και μια λίστα με ονόματα του νομού Καστοριάς που θεωρώ αξιόλογα.
1. dj Fox (νεος κ ωραιος) παιζει με cdz
2. dj PornoKing aka φ.κοσμας (latinswing house&hip-hop) παιζει με δισκους&cdz
3. dj Λαμπρος (60s με 45αρια) παιζει με δισκους
4. dj simonlostinspace (danz music) παιζει με Laptop Tα ατομα αυτα δεν ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ να λένε οτί είναι DJs.
Τελος να σας δώσω και μια ιδέα……θα θελα να δω ενα battle of djs -Γιωργος aka dj fox VS dj PornoKing aka φ. κοσμας. Ο ενας ως νεος ψαγμενος με τα cdz του κι ο άλλος ακαταμάχητος με τους δίσκους του.
Ίσως στο μέλλον το δούμε αυτό? Προς το παρόν μιας και διανύουμε γιορτινές μέρες θυμηθείτε αυτά που διαβάσατε και θα δείτε πόσο απόλυτο δίκιο έχω, όταν συναντήσετε κάποιον(τραχανα) dj κι οχι ”Muzik entertainer”?
Γράφει ο Φ. Θεοδώρου
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria