Το βίντεο με τα «χαστούκια» που θέλει να ξεχάσει ο Ερντογάν - OlaDeka

Το βίντεο με τα «χαστούκια» που θέλει να ξεχάσει ο Ερντογάν

Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με τις αιχμηρές απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Ο «τσαμπουκάς» του Τούρκου Προέδρου δεν πέρασε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να απαντά σε μία προς μία στις προκλήσεις του «σουλτάνου», περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση και αναγκάζοντάς τον σε σημαντικές υποχωρήσεις σε μείζονα θέματα όπως αυτό της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, για την οποία ο Ερντογάν αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να παραδεχθεί πως αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας και απλά… είπε τη γνώμη του.

Δείτε το βίντεο

Η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, με φόντο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως, αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί το νέο αυτό κεφάλαιο, θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τόνισε ότι αναγκαίο για να μπούμε σε νέο κεφάλαιο είναι:

Α) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας απέρριψε και αποδόμησε την ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της.

Το Μαξίμου καλωσορίζει την αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.

Β) Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός, υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli.

Η κυβέρνηση καλωσορίζει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».

Γ) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού.

Το Μαξίμου καλωσορίζει τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία, αλλά και ότι η Ελλάδα είναι κράτος – δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πάντα πηγές:

Συμφωνήθηκε η -υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών- επανέναρξη των συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα,

Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών

Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους:

Τονίστηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση καλωσορίζει εξάλλου τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».

Σε απάντηση σχολίων για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίστηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία», συνέχισαν οι ίδιες πηγές.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τηδημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria