Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο Πρακτορείο 104.9 FM - OlaDeka

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο Πρακτορείο 104.9 FM

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο fm 104.9» και στους δημοσιογράφους Νίκο Ρούμπο, Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, ολοκληρώθηκε η τεχνική συμφωνία και, εφόσον εγκριθεί σήμερα, ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στις 22 Ιανουαρίου. Τι κέρδισε η ελληνική πλευρά από αυτήν τη διαπραγμάτευση, ποια είναι τα δύσκολα σημεία, τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δημοσιονομικό μέτρο. Αυτό νομίζω ότι έχει να κάνει και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Νομίζω ότι είναι το θετικότερο όλων και ήταν, ακριβώς, και ο λόγος για τον οποίο ολοκληρώθηκαν με τόσο μεγάλη ταχύτητα όλες οι διαδικασίες. Το συμπέρασμα, λοιπόν, από όλη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί. Ξέρετε ότι όλα τα προγράμματα, τα οποία εφαρμόστηκαν στη χώρα, έγιναν διότι έπρεπε να επέλθει δημοσιονομική εξυγίανση, δημοσιονομική προσαρμογή, να πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό πλέον έχει ολοκληρωθεί ως διαδικασία. Επομένως, ανοίγει πια ο δρόμος, όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας, για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία. Διότι δεν έχει κανέναν λόγο πλέον, με δεδομένο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν πια εκπληρωθεί. Τώρα, σε θετικά σημεία, δηλαδή κέρδη για την ελληνική πλευρά από τις διαπραγματεύσεις, μπορεί κανείς να πει ότι ένα από αυτά είναι η αύξηση που καταφέραμε να κερδίσουμε για τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Θυμάστε ότι υπήρχε για μία περίοδο, όταν και ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν πει ότι δεν πρόκειται να ζητήσουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα, μια άλλη φήμη, ότι δηλαδή μας ζητούν να μειώσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Και αυτό αποκαλύφθηκε ως ψεύδος, με την έννοια ότι τελικά ο κοινωνικός προϋπολογισμός όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά 250 περίπου εκατομμύρια, στα 910 εκατομμύρια πια. Και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε. Από εκεί και πέρα και για τις συντάξεις χηρείας, το υπερπρονόμιο των εργαζομένων, οι οποίοι πλέον θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων, σε περίπτωση που υπάρχει πλειστηριασμός για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους και μια σειρά από ζητήματα πολύ σημαντικά και λιγότερο σημαντικά. Από εκεί και πέρα, μια συμφωνία με τους δανειστές πάντα έχει και σημεία, τα οποία δεν θα επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση

εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος επιτροπείας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Στο θέμα της ΔΕΗ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα της ΔΕΗ, η συμφωνία, έτσι όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και γι’ αυτό θα πρέπει να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας. Δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση κάποιων εκ των λιγνιτικών μονάδων. Είναι υποχρέωση, η οποία απορρέει από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ξέρετε ότι υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, αρκετά πολύπλοκο και αυτό και νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό με δεδομένες τις συνθήκες.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Μπορεί να έχουμε απεργίες, όμως.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Στις Δημοκρατίες υπάρχουν και οι απεργίες, υπάρχουν και οι αντιδράσεις των πολιτών, υπάρχουν κινητοποιήσεις, υπάρχει και ο δημοκρατικός διάλογος. Εμείς θα μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους και με τους πολίτες των περιοχών και έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε, καθώς το βασικό ζήτημα που θέταμε εμείς από την αρχή ήταν ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας και αυτό το έχουμε καταφέρει.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Για το θέμα του ΦΠΑ είμαστε αισιόδοξοι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, πρέπει να σας πω ότι τεχνικά και τυπικά δεν ανήκει στον SLA. Υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει με τους θεσμούς. Δεν θέλω να προεξοφλήσω την εξέλιξή της.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στην Πορτογαλία να λέει ότι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 θα είναι μια νίκη του ελληνικού λαού και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, το οποίο αποτελεί κατά ένα τρόπο και δεδικασμένο, όπως είπε, για να μπορέσει να το ακολουθήσει αυτό και η Ελλάδα για την επόμενη μέρα, ώστε να μπορέσει να δώσει αυξήσεις στους εργαζόμενους και λοιπά. Τώρα, επειδή αυτό δεν τολμούμε και να το πιστέψουμε, δηλαδή είναι κάτι που μέσα από τόσα χρόνια μνημονιακής προσαρμογής, πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι αυτό; Η επόμενη μέρα που λέμε. Δώστε μας ένα χρονοδιάγραμμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο από την ίδια τη συμφωνία. Μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το μεταμνημονιακό καθεστώς, για τους όρους εξόδου της Ελλάδας. Η έξοδος αυτή νομίζω ότι είναι πιο κοντά από ποτέ. Έχουν υπάρξει ήδη δύο έξοδοι στις αγορές, οι οποίες έχουν στεφτεί με απόλυτη επιτυχία. Θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία τους επόμενους μήνες. Το έδαφος θα προετοιμαστεί. Θα είμαστε εκτός μνημονίου τον Σεπτέμβριο του 2018. Και αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός νομίζω ότι είναι και στο επίκεντρο της στοχοθεσίας μας. Δηλαδή, με την έξοδο από την επιτροπεία να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δύο-τρεις κινήσεις, οι οποίες θα αφορούν, πρώτα και κύρια, τους εργαζόμενους. Δηλαδή και τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης. Νομίζω ότι αυτό θα κρίνει πάρα πολλά για την πολιτική πορεία αυτής της κυβέρνησης. Και

είμαι όχι απλά αισιόδοξος, αλλά βέβαιος ότι όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός είναι πλέον πάρα πολύ κοντά.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Ωστόσο, κύριε Τζανακόπουλε, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, χθες, στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ότι με το που θα ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο αρχίζει το τέταρτο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, ο κ. Μητσοτάκης νόμιζε ότι τώρα εφαρμόζουμε το τέταρτο μνημόνιο. Ειλικρινά με έχει μπερδέψει. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τέταρτο μνημόνιο την πρώτη αξιολόγηση, χαρακτήρισε τέταρτο μνημόνιο τη δεύτερη αξιολόγηση, τώρα χαρακτηρίζει τέταρτο μνημόνιο την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Το μοναδικό τέταρτο μνημόνιο που υπάρχει είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί γι’ αυτά τα ζητήματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσει στους δανειστές μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη ρύθμιση του χρέους. Τι μεταρρυθμίσεις εννοεί; Εννοεί απολύσεις, εννοεί μειώσεις μισθών, εννοεί έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, εννοεί περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για την πολιτική, ανεξαρτήτως κιόλας, αν θέλετε, δανειστών. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι προβολές κάνει ο κ. Μητσοτάκης, όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, αλλά ευτυχώς δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Με τους πλειστηριασμούς, κύριε Τζανακόπουλε, τι γίνεται; Υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία; Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σας κατηγόρησε ότι δεν ξεκινάτε από τα ακριβά ακίνητα, από τις βίλες, από αυτούς τους επιχειρηματίες, που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και χρεοκόπησαν τη χώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έκανα ένα σχόλιο για τον κύριο Μητσοτάκη και τη σχετική του δήλωση. Μάλλον αυτοσαρκαστική μου φαίνεται. Δηλαδή, το να μιλάει ο κύριος Μητσοτάκης για την οικονομική ελίτ, κατά τον τρόπο με τον οποίο μίλησε, είναι μάλλον ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ακριβώς για αυτά τα ακίνητα γίνονται. Δηλαδή, για βίλες εξαιρετικά μεγάλης αξίας και για πολύ μεγάλα ποσά οφειλής. Από εκεί και πέρα, σε ό, τι αφορά τους φυσικούς πλειστηριασμούς, αν ρίξετε μια ματιά, για παράδειγμα, στους πλειστηριασμούς που έγιναν στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, μιλάμε για ποσά οφειλής, τα οποία ξεπερνούν τα δύο, τα τρία, ακόμη και τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, σε ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα, πρέπει να είμαστε και εξαιρετικά ευαίσθητοι, αλλά και εξαιρετικά προσεκτικοί στην κριτική μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζουμε. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων. Και είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την όλη διαδικασία των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να μην προκύψει κανένα απολύτως θέμα σε ό, τι αφορά τους ανθρώπους του μόχθου, που έχουν πραγματικά ανάγκη να προστατευθούν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, συζητείται η δήλωσή του ότι δεν θα βάλει μέλη της οικογένειάς του στην κυβέρνηση, αν θα γίνει πρωθυπουργός. Υπήρξε, μάλιστα, και κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, μέσω δηλώσεων και απαντήσεων εκατέρωθεν. Εσείς τι πιστεύετε; Γιατί πιστεύετε ότι προέβη σε αυτήν την κίνηση ο κύριος Μητσοτάκης; Διαβάζουμε και σήμερα δημοσιεύματα πως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη λέει σε συνεργάτες ότι την ενδιαφέρουν μόνο οι θέσεις στις οποίες εκλέγεται, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Πρωθυπουργό, τον κύριο Αλέξη Τσίπρα, για ζητήματα οικογενειοκρατίας. Όπως, για παράδειγμα, ο ξάδελφός του, ο Γιώργος Τσίπρας, ο πατέρας του Νίκου Παππά και λοιπά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σε κρίση αυτοσαρκασμού ο κύριος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες. Τώρα, τι θέλετε να σας πω; Να κάνω εγώ σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο ο κύριος Μητσοτάκης δομεί τη φανταστική του κυβέρνηση; Νομίζω ότι έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε. Εν πάση περιπτώσει, αν ο κύριος Μητσοτάκης νιώθει ότι η κυρία Μπακογιάννη είναι βαρίδι αυτό είναι δικαίωμά του.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κύριε Τζανακόπουλε, επιμένει ότι υπάρχει σκάνδαλο για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Το χαρακτηρίζει, μάλιστα, σκάνδαλο Καμμένου – Τσίπρα και δεσμεύεται ότι θα διερευνηθεί μέχρι τέλους είτε από τη σημερινή είτε από την επόμενη Βουλή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …η συζήτηση αυτή έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω σχόλια. Είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση. Της είναι αδύνατο να κάνει σοβαρή, υπεύθυνη, με πολιτική και κοινωνική επιχειρηματολογία αντιπολίτευση, επομένως επενδύει σε μια τοξική σκανδαλολογία. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά τα πράγματα. Σε μια τοξική σκανδαλολογία, χωρίς απολύτως κανένα νόημα. Η συζήτηση αυτή για εμάς έχει κλείσει και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να επανερχόμαστε. Ο κύριος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να επανέλθει, γιατί αυτό του λένε οι εκδότες και οι επιχειρηματίες που τον καθοδηγούν, αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν νομίζω ότι αυτή η ιστορία έχει πλέον να δώσει κάτι περισσότερο στη Ν.Δ. Αρκετή λάσπη πέταξαν, αρκετή συκοφαντία, καλό είναι σιγά – σιγά να αρχίσουν να το ξεχνάνε.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Να πάμε στην επίσκεψη Ερντογάν. Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση; Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ένα θέμα, λέει να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστική θα είναι. Μα είναι δυνατόν; Μετά από 60 χρόνια έρχεται ο Τούρκος Πρόεδρος στη χώρα μας. Είναι δυνατόν να μην είναι ουσιαστική η συζήτηση; Δηλαδή, δεν θα πάνε για καφέ με τον Πρωθυπουργό. Θα συζητήσουν τα πάρα πολύ σημαντικά διμερή θέματα, αλλά και διεθνή ζητήματα, τα οποία απασχολούν τις δύο χώρες. Επομένως, νομίζω ότι, απλώς, αυτή ήταν μια δήλωση που έγινε για να γίνει. Ο στόχος ο δικός μας είναι, πέραν της ουσιαστικής συζήτησης, να υπάρξει και μια δυνατότητα για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, διότι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Όσο πιο καλές, εφόσον είναι βασισμένες σε μια θετική ατζέντα, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αυτό είναι εξαιρετικά σταθεροποιητικό για το σύνολο της περιοχής. Αυτή είναι η δική μας άποψη και στη βάση αυτής θα προχωρήσουμε.

ΡΟΥΜΠΟΣ: Υπάρχει και η επίσκεψή του στη Θράκη, έτσι δεν είναι, την Παρασκευή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί επισήμως εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών και του γραφείου του Πρωθυπουργού.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ εγώ πάρα πολύ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria